BioArctic – kanske en kursraket

BioArctic – kanske en kursraket

BioArctic har tillsammans med japanska Eisai tagit fram världens första medicin mot Alzheimers sjukdom. Mycket höga förväntningar har inte helt infriats under året men nu tror vi att vi ser början på något riktigt stort. Vi har lyckats gräva fram intressant information som i flera avseenden inte är kommunicerad i svenska media. Ta dig tid att läsa om en sannolik kursraket.

BioArctic är ett utpräglat forsknings- och utvecklingsföretag som tar fram antikroppar mot neurodegenerativa sjukdomar. På sikt tror vi att företaget kommer att utvecklas till ett komplett läkemedelsföretag som på egen hand eller i samarbete med andra utvecklar godkända läkemedel som sedan marknadsförs världen över.

Redan nu visar man avtryck som sannolikt kommer att ge börskursen en rejäl skjuts uppåt. Läkemedlet Leqembi mot tidig Alzheimers är nu godkänt i USA, Japan, Kina och i ett antal andra länder. Inom kort räknar man nu också med ett godkännande i EU, efter en positiv rekommendation från EU:s läkemedelsverk, och godkännanden i andra länder kommer kontinuerligt.

BioArctic samarbetar med det japanska läkemedelsföretaget Eisai som medverkar och driver godkännandeprocessen och som nu kommersialiserar Leqembi i de länder där ett godkännande har erhållits. BioArctic erhåller royalties uppgående till 9 procent på all försäljning. I Norden kommer dock BioArctic att delta i kommersialiseringen och därmed kommer bolaget att få en större del av kakan i de nordiska länderna.

Försäljningen i USA har under året gått bra men hade kunnat gå ännu bättre om vårdgivarnas infusionsfaciliteter haft större kapacitet. Försäljningen i Japan och Kina har gått över förväntan. Den totala försäljningen har under ett år gått från noll till en årstakt om över 3 miljarder kronor i det tredje kvartalet i år. Ökningen från det andra till tredje kvartalet var över 60 procent.

Leqembi lanserades i USA får ett år sedan och nu får 10 000 patienter kontinuerlig behandling och 6 000 står i kö på grund av begränsad infusionskapacitet. I Japan behandlas 5 000 patienter och i Kina behandlas redan 3 000 patienter fyra månader efter lanseringen. I USA och Japan täcks kostnaderna av försäkringssystem men i Kina betalar patienterna ur egen ficka och man ska betänka att behandlingens listpris ligger på 26 500 dollar per patient och år men är i praktiken något lägre.

Inom de närmaste åren kommer med nuvarande förutsättningar försäljningen att kraftigt öka världen över. Inte minst i USA där infusionsmöjligheterna nu successivt förbättras och i EU där försäljningen ännu inte kommit i gång. Nya förutsättningar kommer att tillkomma vilket sannolikt kommer att öka försäljningen ännu mer.

Patienterna måste idag besöka en vårdinrättning för att få medicinen intravenöst. En förenklad metod som innebär att patienten själv kan medicinera med en autoinjector kommer sannolikt att bli godkänd under det närmaste året först för underhållsbehandling och under 2026 även för initial behandling.

Diagnosticeringen är idag tidskrävande och omfattar bland annat PET-kameraundersökning eller ryggvätskeprov. Forskare bland annat i Sverige har dock visat att man med ett enkelt blodprov kan identifiera förhöjda värden av vissa biomarkörer. Därmed kan blodprovet visa på samma diagnos som med PET-kamera. I Kina använder man redan till stor del biomarkörer som ett led i att ställa diagnoser vilket sannolikt förklarar den kraftigt ökade försäljningen på den kinesiska marknaden. Andra länder kommer sannolikt att följa efter.

Nästa steg blir att få Leqembi godkänt för asymtomatisk behandling. Man kan nämligen upp till 10-20 år före att en person får diagnosen Alzheimers med hjälp av biomarkörer fastställa om risken för sjukdomen är kraftigt förhöjd.

I den tidiga degenerativa processen, innan några beteendemässiga förändringar uppträder, så börjar två specifika proteiner att klumpa ihop sig var och en för sig. Först det ena och efter en tid det andra. I dylika lägen ska man då kunna sätta in Leqembi i förebyggande syfte som sannolikt blir särskilt effektivt om behandlingen påbörjas innan det andra proteinet börjar klumpa ihop sig.

BioArctic skruvar upp förväntningarna ytterligare. Man arbetar med att ta fram en metod, BrainTransporter, som ska underlätta för läkemedel att ta sig över den så kallade blod-hjärnbarriären och därmed göra läkemedel än mer effektivt.

Med BrainTransporter talar vi om andra generationens antikropp som ska kunna föra behandlingen av Alzheimers till nya höjder. Men då är vi kanske 7-8 år in i framtiden. Sannolikt kommer man därmed att kunna få ett nytt patent på en ny molekyl och man kommer att kunna öka intäkterna genom att utlicensiera BrainTransporter till andra läkemedelsföretag.

Utöver Leqembi arbetar BioArctic med att ta fram antikroppar för andra neurodegenerativa sjukdomar. Längst har man kommit med antikroppar som ska kunna lindra Parkinsons sjukdom och ALS utöver andra generationens antikropp mot Alzheimers sjukdom.

Konkurrens saknas inte. Amerikanska Eli Lilly har just fått sin antikropp godkänd och lansering har påbörjats i USA och kommer inom kort att påbörjas i Japan. Dock har de inte någon metod för självmedicinering med autoinjector och ej heller någon motsvarighet till BrainTransporter.

BioArctics antikropp tillverkas av amerikanska Biogen i deras fabrik i Schweiz. Man kan känna oro inför Trumps tullar men sannolikt kommer tillverkning att startas upp även i USA.

BioArctic har överlåtit godkännandeprocessen och marknadsansvaret för Leqembi till Eisai som följaktligen har tagit ett globalt ansvar för läkemedlet. I takt med framstegen i samarbetsprocessen erhåller BioArctic så kallade milstensbetalningar från Eisai. Därmed har BioArctic kunnat finansiera sin forskning och utveckling och därtill kunnat bygga upp en betydande finansiell buffert. Kassan uppgick i slutet av det tredje kvartalet till drygt 800 miljoner kronor.

BioArctic har drygt 100 anställda, i huvudsak i Sverige. Vi räknar med att kostnaderna nu ligger på en årstakt uppgående till cirka 400 miljoner kronor. För att nå break-even med royalties, som ju uppgår till 9 procent av försäljningen, så bör Leqembi sälja för nästan 4,5 miljarder kronor. Just nu säljer Leqembi för drygt 3 miljarder kronor i årstakt och med den rådande tillväxten bör man nå kostnadstäckning redan under första halvåret 2025. Dock får man räkna med att kostnaderna i takt med ytterligare satsningar kommer att stiga men kommer sannolikt att kompenseras med nya milstensbetalningar.

Vi kan inte bedöma Leqembis fortsatta utveckling men låt oss anta att försäljningen under 2025 når 10 miljarder kronor, vilket vi inte tror är omöjligt. Skulle så bli fallet så kommer royaltyintäkterna att uppgå till 900 miljoner kronor och med nuvarande kostnader skulle resultatet bli 500 miljoner kronor. Då har vi inte räknat med ett positivt finansnetto och utfallande milstensbetalningar för EU-godkännandet och för utvecklingsframsteg i andra samarbetsprojekt. Därmed är vi nog övertygade om att resultatet på sista raden kommer att bli positivt 2025.

EU-godkännandet kommer enligt Redeye att resultera i en milstensbetalning uppgående till 20 miljoner euro. Under de kommande tre åren räknar BioArctic, i takt med försäljningsframgångarna, med ytterligare drygt 60 miljoner euro i milstensbetalningar utöver ordinarie royalties.

Antag att tillväxten blir mycket stark. Då kan vi nog sätta vinstmultipeln till 50 och därmed värdera bolaget till 25 miljarder kronor. Skulle våra fortsatta förväntningar på BioArctic infrias så är detta en blygsam värdering. Som jämförelse kan nämnas att Astra Zeneca med en betydligt lägre tillväxt har en vinstmultipel som uppgår till 34.  AbbVie och Eli Lilly, två av de större amerikanska läkemedelsbolagen, värderas till en bra bit över 50 gånger vinsten.

Värderingen understöds dessutom av en nyligen genomförd företagsaffär i USA. AbbVie förvärvade för en tid sedan Aliada, ett mindre utvecklingsbolag som utvecklar andra generationens läkemedel mot Alzheimers med hjälp av en teknik liknande BioArctics BrainTransporter.

Aliada har idag inte någon motsvarighet till Leqembi och kan nog inte räkna med några intäkter förrän en bit in på nästa decennium. Likväl betalade AbbVie ca 15 miljarder kronor för Aliada. BioArctic värderas idag till 17 miljarder kronor och vid en jämförelse skulle inkomstgenererande Leqembi och BioArctics utvecklingsportfölj exklusive BrainTransporter enbart vara värd 2 miljarder kronor vilket förefaller osannolikt lågt.

Eisai har på kort sikt justerat ner sin försäljningsprognos för Leqembi men står fast vid en kraftig expansion på medellång och lång sikt. 2026/27 räknar Eisai med global försäljning uppgående till drygt 20 miljarder kronor och 2031/32 till drygt 100 miljarder kronor. Skulle dessa siffror uppnås så kommer BioArctic att bli en kursraket.

Vår positiva bedömning förstärks av att studier visar att Leqembi, som har visat sig minska den kognitiva försämringen med cirka 30 procent nu för vissa grupper ökar till 50 procent. En grupp med en förhöjd risk för biverkningar baserad på genetik, som utgör cirka 10-15 procent, har också identifierats och kan hanteras därefter.

Vidare har tidiga data visat att BrainTransporter kan öka mängden antikropp som när hjärnan upp till 70 gånger. Diagnostisering med biomarkörer har redan påbörjats i Sverige. I slutet av 2028 kommer resultaten från studien om asymtomatisk behandling. Företagets IR-chef Oskar Bosson uttrycker att om 10 år kan man med tidig behandling förhoppningsvis förhindra att Alzheimers sjukdom överhuvudtaget bryter ut eller åtminstone kraftigt bromsa utvecklingen.

En riktig trigger inför framtiden är att BrainTransporter kan bli lika stor som Leqembi. Andra läkemedelsföretag har visat intresse för att licensiera tekniken och BioArctic delar här inte intäkterna med någon annan utvecklingspartner.

 I Sverige räknar man med att 100 000 människor har Alzheimers och över hela världen uppskattas drygt 30 miljoner vara drabbade. I takt med att medellivslängden ökar så kommer ännu fler att få sjukdomen.

Vår dröm om att BioArctic ska kunna utvecklas till ett nytt Novo Nordisk, som idag värderas till mer än 2 500 miljarder danska kronor, är kanske inte enbart uttryck för önsketänkande.

BioArctics IR-chef har läst en tidigare version av denna krönika och initierat vissa ändringar. Därmed utgår vi ifrån att det faktiska sakinnehållet är verifierat. Bedömningarna står givetvis vi själva för.

I vanlig ordning vill vi understryka att vi inte ger några som helst rekommendationer beträffande köp eller försäljning av aktier. Däremot berättar vi vad vi själva gör och beträffande BioArctic så har vi köpt vid två tillfällen under det gångna året och vi överväger att öka ytterligare.

Vill du lämna en kommentar? Klicka här.

24-11-30 Nr 48

Nils-Åke Thulin

n-a@thulin.se

5 reaktioner på ”BioArctic – kanske en kursraket”

  1. Christer Nilsson

    Tack för tipset, kommer att köpa ett gäng aktier.
    Har dock utvecklat en egen förenklad metod, för att förhindra eller åtminstone förskjuta uppkomsten av demens.
    Jag skriver en bok!
    Om mig själv!
    Till, i första hand, mina barn, barnbarn och barnbarnbarn.
    Från 0 till 100! Ja, jag är bara 77, men lämnar en prognos till 100.
    Alltså, detta är bland det bästa jag gjort! Går på yoga en gång i veckan, styrketränar åtminstone 2 gånger i veckan, men nu hjärntränar jag varje dag. I dagarna är det ju populärt med lucköppning, då tänker jag på Adventskalendern. Min hjärnträning innebär en ständig lucköppningen, hela tiden kommer det nya inspel, avsnitt och hela kapitel i min bok.

    Alltså, börja hjärnträna och skriv din egen bok, om ditt eget liv. Köp aktier, bli rik för alla fattar inte finessen med att hjärnträna.

    1. Nils-Åke Thulin

      Hej Christer,
      Din medicin är nog den bästa av alla mediciner. Jag har hört talas om dina memoarer och ser fram emot din rapport om ditt indiska äventyr med doconline.
      Nils-Åke

  2. Bengt Wellermark

    BioArctic har som företag sett förmodligen en bra potential och kan dessutom få en fin utveckling på börsen nu. Enligt uppgift är läkemedlet idag inte en kioskvältare ur effektsynvinkel om man ser till överlevnad. Kan förlänga livet med upp till sex månader till höga kostnader för vården/patienten. Framgent kan vi förhoppningsvis se ytterligare framsteg i den angelägna kampen mot demenssjukdomar där företaget kan spela en betydande roll.

    1. Nils-Åke Thulin

      Hej Bengt, Du har helt rätt att effekten är begränsad men tillräcklig för att tusentals patienter ska ta medicinen. Flera läkare jag har talat med påpekar den begränsade effekten men kan du förskjuta flytten till demenshemmet så är varje månad guld värd både för individen och för den som betalar. Och sannolikt kommer effekten att bli bättre i takt med vidareutvecklingen.
      Nils-Åke

      1. Ja potentialen finns säkert där för vidareutveckling, men det är ändå slående (måhända inte jämförelsevis ovanligt) att effekten idag är så begränsad. Skulle dessutom tro -om man tar hänsyn till ekonomi- att det kanske inte är högprioriterat inom ramen för vårdbudgeten. Kanske därför börsen tvekar fn?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.