Essity och Prepping

Vi gillar respons från våra läsare och nu senast har Björn Björnsson och Christer Nilsson kommit med varsitt inspel.

Björn har uppmärksammat oss på Essitys kräftgång. I oktober förra året gjorde vi en mycket positiv bedömning av Essity och vi köpte själva till kursen 283 kr. Därefter steg kursen till 306 kr i november och vi kände oss rätt nöjda med vårt köp. Men säg den lycka som varar. Sedan dess har kursen bara sjunkit och ligger nu på 232. Visst har den allmänna kursnivån också sjunkit men vi hävdade ju att Essity sannolikt var motcykliskt.

Vi tar nu till det argument som varje förlorare på börsen tar till. Vårt köp är långsiktigt och eftersom vi räknar med en återhämtning av Essitys kurs (dock inte av den allmänna kursnivån) behåller vi aktien. Vi blir stärkta i vår uppfattning när en insider i styrelsen har köpt aktier för nästan 5 milj kr och PE-talet nu är nere på 19 vilket vi inte anser vara särskilt utmanande.

Essity har på flera sätt haft det motigt. I Ryssland har man en försäljning som uppgår till nästan 3 miljarder kr och hela denna volym är sannolikt i farozonen. Man har dessutom stängt en fabrik med 1 300 anställda och får därmed räkna med en kraftig förlust i Ryssland.

Det har varit motigt även på andra sätt. Energikostnaderna har stigit och redan tidigare har man tagit stryk av stigande priser på pappersmassa. Samtidigt har man nog dröjt lite för länge med att höja priserna till kund.

Som lök på laxen har VD fått utstå tuff kritik. Carnegie Fonder kritiserar VD för att bolaget är för dåliga på förvärv och strukturaffärer och kräver VD:s avgång. Dock påstår vi att historien har uppvisat många misslyckade förvärv på börsen och sannolikt kommer det visa sig att flera av de förvärv som har blivit gjorda under den senaste tiden har varit ganska huvudlösa. Ibland kan det vara bättre att avstå. Nog om Essity men vi ligger kvar med vårt innehav. Notera dock att vi inte ger några rekommendationer beträffande köp, behåll eller sälj.

Prepping

Nu till Christer och hans prepping aktiviteter. Själva har vi börjat bygga upp ett beredskapslager på Österlen och vi återger nedan Christers inlägg i sin helhet.

”Bakgrunden är att jag länge känt stor osäkerhet hur den Ofantliga sektorn sköter sina åtaganden. Speciellt i kristider. Man har avvecklat alltför mycket vad gäller försvar, sjukvård, energi  mm. Pandemin visade detta fullt ut. I början stod man helt med brallorna nere. Likaså nu när Putin agerar som han gör.

Jag tror att man måste tänka till själv och agera därefter.

I flera år har jag samlat på mig förnödenheter, dieselkraftverk, gasolprodukter som spis och för uppvärmning. Har också till väldigt liten del anpassat huset i Sandsbro, efter krisläge. Främst genom att i köket installera en gammal gjutjärnsspis. Med denna klarar jag matlagning och uppvärmning av köket. I krisläge blir köket också sovrum.

Tycker dock inte att detta räcker. Min plan nu är…

  1. Bergborra och byta till vattenburen golvvärme. (Idag luft/luft). Då går jag från 35.000 kwh till 10.000 kwh. Jag höjer komforten i hela huset och passar också på att åldersanpassa huset. Tänker bo kvar här ”to the bitter end”. En detalj i sammanhanget är att byta toalettstolarna till japanska, dvs du byter ut toarullen till dusch och tork av ankardelarna. Kommer också att på sjösidan installera en hiss som klarar höjdskillnaden mellan inne- och utenivån.
  2. Installera solel och koppla samman den med bergvärmepumpen. Installerar också ett eller flera batterisystem för att lagra solelen. Solelen kan producera 10.000 kwh. Därmed har jag teoretiskt gjort mig oberoende av extern leverantör av el.
  3. Tyvärr litar jag inte helt på att solen/systemet alltid klarar mitt oberoende, utan avser att också installera ett dieselverk. Du vet på sjukhus så kopplas dieselverk in när den externa elen försvinner. Jag ska ha samma oberoende.
  4. Jag bor vid sjön och har en pool full av vatten. Kommer därför också att skaffa någon typ av eget pumpsystem och reningsverk”

Vi tycker att Christer är klok och tar intryck av hans förslag. Många andra är nog inne på samma tankebanor.

22-03-20 No 12

Nils-Åke Thulin

n-a@thulin.se

Magnus Thulin

magnus@thulin.se

1 reaktion på ”Essity och Prepping”

  1. Det egna ansvaret för att vidta förberedande krisåtgärder ska alltid finnas men bör balanseras mot åtgärder på samhällsnivå. Var o en ska inte behöva bygga sin egen fästning Det moderna samhället är onödigt sårbart och vi bör ha ett totalförsvar/krisskydd som prioriterar säkerhet ur den enskilde medborgarens perspektiv. Pandemin gav oss en läxa därvidlag och det vi nu ser av kriget visar på att civilbefolkningen bör ha ett starkare skydd.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.