Yieldkurvan beskriver förhållandet mellan upplåningens löptid och avkastningen (yield) för olika löptider. Antag att du har lägre avkastning (yield) på lån med kort löptid än på lån med långlöptid t ex låg ränta på tvååriga statsobligationer och hög ränta på tioåriga statsobligationer. Då lutar kurvan uppåt och du får en positiv yieldkurva. Antag det motsatta att räntan är högre på korta lån och lägre på längre lån. Då lutar kurvan neråt och du får en negativ yieldkurva. En negativ yieldkurva har historiskt ofta föregått en långkonjuktur.
Yieldkurvan är ett verktyg som används för att visa sambandet mellan räntorna på olika lån med olika löptider. Den visar hur hög ränta man får för att låna pengar under en viss tid och kan användas för att jämföra olika investeringar och bedöma risknivån för dessa.
En uppåtböjd yieldkurva betyder ofta stark ekonomi
En normal yieldkurva är uppåtböjd, vilket innebär att längre löptider har högre räntor än kortare löptider. En uppåtböjd yieldkurva är normalt sett ett tecken på en stark ekonomi där investerare kräver högre avkastning för att låna pengar under längre tid.
En nedåtböjd yieldkurva är däremot ovanlig och innebär att längre löptider har lägre räntor än kortare löptider. En nedåtböjd yieldkurva kan vara ett tecken på att investerare är oroliga för ekonomin och att de tror att räntorna kommer att sjunka i framtiden. En nedåtböjd yieldkurva kan också vara ett tecken på deflation, det vill säga att priserna på varor och tjänster sjunker.
Yieldkurvan används ofta av centralbanker
Yieldkurvan används ofta av centralbanker, investerare och analytiker för att få en uppfattning om ränteutvecklingen och ekonomins tillstånd. Den kan också användas för att bedöma risknivån för olika investeringar.
Exempel på hur en yieldkurva kan se ut
Här är ett exempel på hur en yieldkurva kan se ut:
Löptid
Ränta
3 mån
1,00%
6 mån
1,50%
1 år
2,00%
2 år
2,50%
3 år
3,00%
5 år
3,50%
10 år
4,00%
30 år
4,50%
I det här exemplet visar yieldkurvan att man får en högre ränta om man lånar pengar under en längre tid.
Det är viktigt att notera att yieldkurvorna kan se olika ut beroende på marknadsförhållandena och andra faktorer. Yieldkurvan kan också ändras över tid och det är därför viktigt att hålla sig uppdaterad om ränteutvecklingen och marknadsförhållandena.
Yieldkurvan används ofta av centralbanker, investerare och analytiker för att få en uppfattning om ränteutvecklingen och ekonomins tillstånd. Den kan också användas för att jämföra olika investeringar och bedöma risknivån för dessa.
Vi förknippar ju Riksbankens räntesänkningar och räntehöjningar med stimulans respektive åtstramning av ekonomin. Dock talar man inte så högt om ett annat verktyg som man använder för att åstadkomma samma sak. Massmedia fäster ej heller någon större uppmärksamhet på detta …
Redan 2019 gick vi ur börsen inför risken av ett finansiellt sammanbrott likt Lehmankraschen eller ännu värre. Varför har vi haft fel frågade Björn Björnsson, en av våra läsare tillika en återkommande inspiratör. Att utvärdera sig själv blir ju per …
Sveriges Riksbank har fått en ny chef, Erik Thedéen, som tidigare var chef för Finansinspektionen. Vi såg presskonferensen där han presenterade den senaste räntehöjningen och vi förstod då att en hök har landat på Brunkebergstorg. Strax därefter lyssnade vi på …
Riksbanken har under 2020-2021 köpt obligationer i SBB, det företag som i mycket är sinnebilden för den fastighetsspekulation vi har haft under de senaste åren. Vi undrar hur det kommer att utveckla sig under den lågkonjunktur som vi bedömer att …
För ungefär ett och ett halvt år sedan var vi på Marketz övertygade om att vi skulle få inflation. Lika övertygade är vi nu om att vi kommer att få en lågkonjunktur. Utvecklingen skulle kunna bli som följer. Federal Reserve …
I veckan kunde man läsa att Finland som land är främst bland preppers. Finska myndigheter har en stor beredskap om krisen kommer. Tyvärr tror vi att vårt eget MSB är bättre på att utreda än att verkställa och därmed drar …
Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.