bostadsbubbla

Staten blåser upp bostadsbubbla

Vi skrev i en tidigare artikel att Sveriges Riksdag och Sveriges Riksbank bär en del av ansvaret för att det blåses upp en bostadsbubbla. Hur då? Svaret är ränteavdrag och köp av bostadsobligationer.

Ränteavdrag och bostadsbubblan

Att staten tar från de fattiga och ger till de rika är kanske att uttrycka sig alltför retoriskt men en del sanning ligger i ett sådant påstående. Ett mindre retoriskt påstående är att staten tar från skattebetalarna och ger till låntagarna. Ränteavdragen innebär att varje låntagare kan göra avdrag med 30 % av skuldräntan upp till 100 tkr. Antag att bostadsräntan ligger på ca 1,5 %. Då innebär ränteavdraget att bostadsräntan pressas ned med ca 0,5 %. Totalt uppgår ränteavdragen idag till ca 35 miljarder kr. Därmed kan vi påstå att staten subventionerar låntagarna med samma belopp och samtidigt hjälper till att blåsa upp en bostadsbubbla.

Blåsa upp bubblan på bostadsmarknaden

Mindre känt är att även Sveriges Riksbank bidrar till att blåsa upp bubblan. För att lindra effekterna av pandemin har riksbanken som målsättning att köpa obligationer (”trycka pengar”) för ca 700 miljarder kr. Hittills har man köpt bostadsobligationer för 350 miljarder kr. Den därmed ökade efterfrågan på bostadsobligationer har pressat ner bostadsräntan med sannolikt ytterligare ca 0,5 %.

Sammantaget har statens åtgärder hållit nere bostadsränta kanske med en procent jämfört med om man inte tillåtit ränteavdrag och ej heller köpt bostadsobligationer. Och sedan uttrycker många statliga företrädare sin oro för de stigande bostadspriserna. Tala om hyckleri.

Om inte något dramatiskt händer så bedömer vi att festen kommer fortsätta och bostadspriserna att stiga. Vi återkommer i denna fråga.

2021-07-21 Magnus och Nils-Åke Thulin 

Vill du läsa mer i liknande ämnen? Klicka på länk nedan:

    1 reaktion på ”Staten blåser upp bostadsbubbla”

    Lämna en kommentar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Missa inte söndagskrönikan

    Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.