Joe Bidens krispaket i USA

Kommer presidentens ekonomiska krispaket rädda USA och världen?

I veckan pratade Joe Biden om att risken för inflation är väldigt låg. Han syftar på de räddningspaket som Demokraterna nu landsätter.

Paket 1: Infrastruktur så som vägar, järnvägar, bredband osv. Paketet ligger på ca 1000 miljarder dollar, ett av de största räddningspaket som världen skådat. Detta paket röstades igenom i senaten med hjälp av 19 republikaner.

Paket 2: Innefattar över 3000 miljarder dollar för att stärka mer mjuka värden så som äldrevård, skola, migration och klimat, alltså ett stimulanspaket så stort att det saknar motstycke. Detta paket kommer inte stödjas av republikaner.

Vallöfte om samarbete

Det är bra att Joe Biden får med sig republikaner för att landsätta detta infrastrukturpaket. Det påvisar hans vallöfte om samarbete. Tyvärr får han inte med sig sina motståndare i paket två. Detta är ett problem då det skapar politisk polarisering. Antagligen sitter presidenten i en rävsax här.

Vänsterkrafter i Demokraterna vill att staten ska lösa mycket av de problem USA lider av, medan republikaner menar att detta är socialism och vårdslös finanspolitik. Jag menar att Joe spelar ett högt spel här, dels pga den polarisering detta skapar men även om man ser det nationalekonomisk. Presidenten menar att dessa paket inte kommer skapa inflation de kommande åren och hänvisar till välkända ekonomer.

Vad han missar att säga är att det även finns välkända ekonomer som säger att dessa räddningspaket kan skapa den största ekonomiska härdsmälta världen någonsin skådat. Vad som inte heller rapporteras särskilt mycket är att räddningspaketen till stor del är ofinansierade. Det finns alltså väldigt osäkra intäkter i framtiden som ska finansiera detta.

EU-krispaket 2.0?

Det påminner till viss del om det coronapaket som EU sjösatt. Som vanligt nuförtiden bygger många politiker sin ekonomiska politik på ekonomisk doping av statens finanser. Alltså att man utfärdar obligationer som marknaden och till stor del staten själv ska köpa. Tiden då man endast kan spendera de pengar som finns på fickan är förbi. Detta spela kan få katastrofala konsekvenser men man får hoppas på det bästa, att det lyckas och att min oro är obefogad. Jag har högt förtroende för Joe Biden men kanske påvisar detta hans otroligt svåra arbete.

Good luck Joe!

Magnus Thulin

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.