Höjd hastighet och mer elektricitet i Robertsfors

Höjd hastighet och mer elektricitet i Robertsfors

Efter besök i fabriker i Gnosjöregionen, Kronoberg och delar av Skåne så kan jag konstatera det jag egentligen redan visste, företagande är nyckeln för landsbygden och för en välmående välfärdsstat.

Hur mycket vi än satsar på offentlig förvaltning så är det företagen som är drivande i ett samhälle. I Gnosjöregionen och i Kronoberg kan vi se detta på bästa sätt. Om man saknar en skiftnyckel så lånar man en av grannen, om man behöver en prototyp så åker man någon kilometer till närliggande fabrik.

För att orter utanför storstäderna ska leva även i framtiden så har EU en stor roll. Vi behöver sluta ännu fler handsavtal så att entreprenörer kan exportera sina produkter, vi behöver satsa på forskning och utveckling av grön industri så att svensk tillverkningsindustri står sig stark även i framtiden. 

Sänk inte hastigheten

Fokusera på infrastruktur och kompetensförsörjning, vi kan inte sänka hastigheten till 80 km/h bara för att vägarna är för dåliga. Det krävs stora investeringar i Sveriges infrastruktur i framtiden, speciellt på landsbygden. Att lastbilar behöver köra lite långsammare på små kringliga vägar kan låta som en bagatell men sanningen är att det ökar ledtiderna dramatiskt. Dessutom är det inte så roligt att möta en långtradare en sen, mörk och regnig novemberkväll p.g.a av eftersatta vägar. Det är svårt för företag att hitta rätt kompetens för att pendlingstiderna är allt för långa till de större städerna, lösningarna på detta är att antingen få människor att flytta till landsbygden eller ge rätt förutsättningar för att pendla.

Elnät och energikällor som sinar

I dagarna kunde vi läsa i Dagens Industri att Robertsfors kommun inte kan ta emot en stor företagsetablering med 2000 arbetstillfällen för att det råder kapacitetsbrist i området. 2000 jobb i Robertsfors motsvarar runt 400 000 arbetstillfällen i Stockholm. Liksom de eftersatta vägarna nere i Småland så har även Norrland stora behov av infrastruktur, både när det kommer till vägar och elnät. Att företag inte kan etablera sig eller utöka sin produktion påminner om stater som för tankarna till Sovjetunionen.

Småföretagarna skapar flest arbetstillfällen

Små och medelstora företag skapar utan tvekan de flesta arbetstillfällena i Sverige och många gånger ligger de inte i våra storstäder. Många myndigheter och finansinstitut menar att Sveriges ekonomi kommer gå väldigt starkt post-corona och därför är det viktigt att kommande statsbudget från Regeringen inte höjer skatterna på arbete och företagande. Om Sverige ska bibehålla sin konkurrenskraft så måste det det dels löna sig att arbeta men även att driva och etablera bolag, också utanför storstäderna.

Magnus Thulin

2021-08-27

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.