The black swan - ekonomi

The Black Swan

Världsekonomin är marinerad i skulder och risker. Aldrig förr har skulderna både inom offentlig och privat sektor varit så höga som nu. Priserna på tillgångar är mycket höga och i flera fall extremt höga. Prisuppgången har nu pågått i 13 år. Världen har inte tidigare skådat en så kraftfull och långvarig uppgång. Allt kulminerar nu med att the Money Printer Go Brrr. Historien har visat att uppgång följs förr eller senare av nedgång. Vi menar att det kan finnas två utlösande faktorer; antingen ett strategimisstag eller en marknadsolycka.

Vi börjar med strategin. Vi har i ett antal artiklar varnat för att inflationen kommer tillbaka. Enligt den senaste mätningen ligger den i USA på 5,4 % under det senaste året men FED-chefen påstår envist att den höga nivån är övergående. I Sverige har producentpriserna stigit med 15,8 % (DI 21-09-25) under det senaste året. Vår egen riksbankschef tycks inte tro att företagen kommer att rulla över sina prishöjningar på konsumenterna och dessutom så tror även han att prishöjningarna är övergående.

Strategiska misstag

Flera bedömare menar att centralbankerna gör ett strategiskt misstag när de inte slutar med sin penningatryckning och sina låga räntor. Vi har även visat att enligt klassisk ekonomisk teori kommer en kraftig ökning av penningmängden att följas av inflation. När centralbankerna tvingas byta strategi kommer det inte att bli kul och tillgångspriserna kommer att falla.

Omstrukturering av bolag

En annan utlösande faktor kan vara en marknadsolycka. Exempelvis kan ett stort företag, en hedgefond eller en storbank komma på obestånd. Reglerande myndigheter har till uppgift att skydda oss från dylika olyckor. WeWork, Wirecard, Greensill Capital, Theranos och Archego är under de senaste två åren exempel på företag som har gått över styr eller har tvingats till omstrukturering. Hundratals miljarder usd har förlorats. Inblandade i dessa affärer har varit stora internationella revisionsfirmor, kreditratinginstitut, en bankinspektion, en fd premiärminister, två fd utrikesministrar, en general och flera välrenommerade banker och alla har sagt sig inte haft någon aning om att bolagen har varit på obestånd. Sensmoralen blir att man i penningaffärer inte kan lita på någon.

Ovanstående olyckor har dock inte varit tillräckligt stora för att stjälpa hela lasset. Lehman var dock en sådan och frågan just nu är om Evergrande tillsammans med några gelikar i Kina kan välta allt överstyr. Sannolikt kommer en black swan att landa dvs något kommer att hända som vi inte hade en aning om. Personligen tror jag det ligger otäckheter och lurar på derivatmarknaden, som för gemene man är ganska okänd och som är mycket svår att genomlysa. Det samlade underliggande värdet av samtliga derivat uppgår till över 600 trillioner usd (FT 21-06-29). Som jämförelse kan nämnas att USA:s bnp ligger på drygt 20 trillioner usd. Man blir mörkrädd.

En black swan landade i Peking

Man kan fråga sig varför en gammal räv som Akelius nyligen har sålt fastigheter för mer än 90 miljarder kr och varför EQT:s grundare ha sålt aktier i sitt bolag för 25 miljarder kr. Ett omen är kanske ändå att en black swan av kött och blod landade på Tiananmen Square i Beijing för en tid sedan. Vi är ledsna om vi är negativa men vi känner oss lite grann som barnet inför kejsarens nya kläder. Nästa söndag ska vi försöka vara lite mer positiva.

Nils-Åke Thulin
n-a@thulin.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.