Stock picking i en nedåtgående trend

Stock picking

Jag köpte mina första aktier för 55 år sedan och sedan dess har jag varit aktiv på börsen. Därmed är jag rätt uttråkad när jag nu inte har några aktier. Läsarna av tidigare krönikor har ju förstått att jag räknar med en kraftig börsnedgång.

Strax före eller strax efter börskulmen brukar man tala om sektorrotation. Dom som envisas med att vara kvar på börsen säljer då högvärderade företag och köper istället solida företag som sannolikt kommer att stå emot nedgången ganska bra.

Stock picking i en nedåtgående trend

Just nu är det inte läge att äga någon aktie alls men efter en inledande korrektion på säg -30 % kan det var dags att gå in igen. Det kan gå väldigt snabbt så därför är det viktigt att veta vad man vill köpa. Jag skulle då satsa på bolag som kan stå emot en fortsatt nedgång och en flerårig lågkonjunktur. Historien visar att nedgången kan bli -50-80 % och botten nås efter ca två år.

Vi talar om stock picking i en nedåtgående trend dvs en riktig överkurs med stor risk för att misslyckas. Vi vill ändå föra ett resonemang som kan leda fram till köp av några spännande bolag. Observera dock att vi inte lämnar några köprekommendationer.

I lågkonjunkturen minskar efterfrågan och arbetslösheten ökar. Dock kan det finnas segment i vilka efterfrågan inte minskar t ex sjukvård, omvårdnad, läkemedel, hygien, utbildning, säkerhet och livsmedel. I vissa segment pressas kostnaderna och man kan här hitta bolag som är kontracykliska. I lågkonjunkturen kan det även finnas företag som möter strukturella förändringar t ex behov av ökade miljöinvesteringar. Vi väljer ut några företag som skulle kunna kvala in på vår stock picking lista och sedan specialstuderar vi några av dessa. Vissa bolag är högt värderade och kan anstå till lite senare i nedgången. Andra är mer rimligt värderade och kan vara intressanta för köp tidigare.

”vinster i välfärden” och vad ska man välja?

Inom sjukvård och omvårdnad har vi framförallt tre vårdföretag som sticker ut; Ambea, Attendo och Humana. Bolagen har pressats av debatten om ”vinster i väldfärden” och är inte utmanande värderade. Leverantörer till sjukvården finns det en mångfald av. Getinge och Arjo tillhör de större. Getinge känns rimligt värderat och Arjo mycket högt. Några andra favoriter är Cellavision och Stille. Båda mycket högt värderade.

Inom hygien finner vi Essity, som är vår verkliga favorit. Toapapper och dylikt behövs även i lågkonjunktur och när priserna på pappersmassa faller så sjunker tillverkningskostnaderna.  Klart kontracykliskt och rimligt värderat. Inom utbildningssektorn hittar vi en annan favorit nämligen Academedia. Bolaget är väl förankrat hos den gamle industrialisten Rune Andersson som dessutom välkomnar debatten om ”vinster i välfärden”.  Därtill är bolaget sannolikt delvis kontracykliskt. Inom livsmedel vill vi dra en lans för Midsona och inom miljövård är vi svaga för gamla klassiska Alfa Laval.

Vi återkommer framöver med analyser av några av ovanstående bolag. Men obs: inte några köprekommendationer, enbart analys och reflektion.

Nils-Åke Thulin

n-a@thulin.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.