Buy the Dip

Ofta ser man att finansiella rådgivare ger rådet att passa på att köpa när kurserna har gått ner. Buy the Dip! heter det. Vi håller med men den stora frågan är hur länge dippen håller på och hur djup den blir.

Pandemin slog till i mitten av februari 2020. Under den kommande dryga månaden föll S&P 500 index (det mest heltäckande aktieindexet i USA) med 32 %. Under tiden fram till slutet av 2021 steg kurserna med 107 % och sedan dess har kurserna i USA sjunkit med ca 8 %. Utvecklingen i Sverige har varit ungefär densamma.

Buy the Dip tänkte den spekulative

Buy the Dip tänkte den spekulative. Hen konstaterade i mars 2020 att dippen efter en månad var fullgången och satsade då hela sitt sparkapital på aktier.  Idag kan hen skatta sig lycklig. Men det är lätt att vara efterklok. Just då kände vi oss rätt så nervösa och det sista vi tänkte på var att köpa aktier. Men andra tänkte annorlunda.

Vi borde ha varit mer offensiva eftersom vi lever och levde även då med föreställningen att följande hypotes är korrekt: Det finns ett starkt samband mellan börskurser och penningmängd. Ju större penningmängd ju högre börskurser.

Tredje FED-chefen som tvingats avgå

En som förstod vad det handlade om var Richard Clarida, FED:s vice ordförande. Han tänkte Buy the Dip. Han flyttade ett privat innehav på drygt en miljon USD från en obligationsfond till en aktiefond några dagar innan FED tillkännagav sitt stora program för obligationsköp (FT 22-01-10). Clarida utnyttjade kanske sin vetskap om att FED skulle öka penningmängden eller ”trycka nya pengar” motsvarande 4-5 trillioner USD (= ca 25 % av USA:s BNP). Han prickade in dippens botten. Det hör till saken att han är nu den tredje FED-chefen som tvingats avgå i samband med egna aktieaffärer. Klen tröst för oss som missade tåget.

Om vår hypotes håller och det var penningmängdens ökning, som skapade den stora uppgången så kommer väl börskurserna nu att falla tillbaka. FED planerar ju nu att minska sina obligationsköp och t o m minska sitt innehav av obligationer. FED planerar således att minska penningmängden genom att ”makulera pengar”. Därtill ska man höja räntan, kanske tre gånger i år. Därmed gör man aktieägande mindre attraktivt kontra obligationer.

Diagram från Ekonomifakta

Är det dags att Buy the Dip?

Vi har ju nu fått en dip sedan nyår. Är det dags att Buy the Dip? Vi är ytterst tveksamma. Ok, pandemidippen varade en månad och den nuvarande dippen har nu pågått i ca en månad. Den nuvarande dippen är dock sannolikt mer av klassisk natur och då får man gå tillbaka och studera historien. Vi har i modern tid haft tre rejäla klassiska nedgångar. Varje nedgång har kommit med ca tio års mellanrum. I Sverige kallade vi dem fastighetskrisen i början av 90-talet, IT-krisen i början av 00-talet och Lehmankrisen med start 2008. De börsnedgångar som följde var långa och djupa. Vi tror att det 2020 var dags för en ny djup nedgång men pandemin kom emellan.  Risken är stor att vi nu är tillbaka till läget 2020 plus det att regeringar och centralbanker med sina överdrivna stimulanser har gjort saken mycket värre.

22-01-30 No 22:5

Nils-Åke Thulin

Magnus Thulin

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.