Räntehöjningar, börsnedgång….

Man kan jämföra den amerikanska centralbanken FED och dess penningpolitik med att koka potatis så det gäller att man behärskar denna den enklaste av kokkonster. Ekonomin i USA kokar nu sannolikt över och vi väntar räntehöjningar och nog även fortsatt börsnedgång.

I februari 2021 varnade vi i krönikan Inflation, del 1 för annalkande inflation och därmed räntehöjningar och börsnedgång. Vi var rätt så ensamma om denna uppfattning. Under hösten uppfattade nog FED att USA hade en viss inflation men den ansågs vara ”transitory” . Dessutom utgick man från att amerikanen varken åt eller körde bil och studerade således bara prisindex exklusive mat och energi.

Federal Reserve har fått bita i gräset

I december i fjol tvingades FED bita i gräset och erkänna att inflationen var mindre ”transitory” än vad man tidigare tyckt. Man aviserade nu att man skulle sluta med att köpa obligationer dvs ”trycka pengar”  i mars 2022 och tvingas besluta om tre räntehöjningar under 2022. Därtill aviserar man att man ska sluta med att ersätta de obligationer som löper ut vilket innebär att man kommer att minska sitt innehav av obligationer dvs man kommer att ”makulera pengar”.

Men fram till mars 2022 är det gasen i botten. Inte någon åtstramning fram till dess trots att USA:s ekonomi håller på att koka över. Detta är ett ödesdigert strategimisstag som riskerar att få konjunkturen att bryta nacken av sig. Ett riktigt skrämskott kommer nu från prispressaren IKEA som säger att globalt kommer man i genomsnitt höja sina priser med 9 % (SvD 22-01-19). Och då kommer vi över på konsten att koka potatis.

Konsten att koka potatis

När man lagar mat är det ofta stressigt och man sätter på potatisen för sent. Anta att vi har en spis där varje platta är graderad 1-10. För att få potatisen att koka så fort som möjligt sätter vi plattan på 10. Under tiden dukar vi och fixar salladen och då plötsligt kokar potatisen över. Snabbt sätter vi ner plattan till kanske 3 och därefter korkar vi upp vinet och förbereder lite andra saker inför middagen. Vi kollar potatisen och upptäcker att kokningen har upphört och sätter upp värmen till 5 vilket är den nivå där potatisen sätter igång med att koka lugnt och fint utan att koka över.

Med en dåres envishet upprepar vi ovanstående beteende gång efter gång och likadant är det med centralbankscheferna. Ekonomin överhettar; räntehöjningar och kraftiga åtstramningar måste sättas in. Sannolikt följer börsnedgång och lågkonjunktur.

Federal Open Market Committee och räntehöjningarna

FleraFlera i USA har varnat för att FED och amerikanska regeringen gör avgörande strategimisstag. Sannolikt är det ett misstag att vänta med åtstramningarna till mars 2022 och sannolikt var det ett misstag av Biden att strö ut helikopterpengar under förra året. Det varnas också för marknads-olyckor. Under de senaste åren har det säkert byggts upp luftslott som inte tål snålare vindar i form av bl a räntehöjningar. Vissa fastigheter och aktier har värdemässigt tappat kontakten med verkligheten. Vi kommer dessutom säkert att se historier som innehåller klara exempel på korruption och bedrägerier. På tisdag och onsdag har FED:s Federal Open Market Committee möte. Var beredd på överraskningar. Så spänn fast säkerhetsbältet och kolla flytvästen.

22-01-23 No 22:4

Nils-Åke Thulin

n-a@thulin.se

Magnus Thulin

magnus@thulin.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.