Hur påverkas börsen av kriget i Ukraina?

Hur påverkas börsen av kriget i Ukraina?

Hittills har följderna varit relativt begränsade på världens börser. Vi har inte någon bestämd uppfattning om hur fortsättningen kommer att se ut men låt oss fundera på historien och vissa ovedersägliga fakta.

Historien visar exempel på att krigshot är negativt för börserna medan däremot krig kan driva börskurserna uppåt. Cyniskt, men fakta i åtminstone ett exempel. Irak invaderade Kuwait i augusti 1990. Ett krig mellan Irak och USA hotade och kurserna föll med 15 % de närmaste veckorna. USA anföll Irak i januari 1991 och kriget var ett faktum. De närmaste månaderna steg S&P 500 (aktieindex för de 500 högst värderade företagen i USA) med 20 %. Ett observandum i nutid är att försvarsindustrin Saab har stigit med +5 % i år medan stockholmsbörsen har sjunkit mer -17 %.

Ryssland är världens näst största exportör av råolja

Vill man vara riktigt cynisk kan man citera Nathan Rotschild från början av 1800-talet: ”Köp vid ljudet av kanoner och sälj till ljudet av trumpeter”. (Källa: Avanza). De var tydligen några som följde Rotschilds råd när börserna rekylerade uppåt i fredags.

Låt oss konstatera vissa fakta. Ryssland är världens näst största exportör av råolja. Endast Saudi är större. 40 % av Europas gas och 20 % av dess olja kommer från Ryssland. Ryssland är världens största exportör av spannmål. Ukraina är tredje störst. Ryssland producerar 40 % av allt palladium, en viktig komponent i katalysatorer till fordon och till elektronik.  Ryssland och Belarus tillverkar 40 % av världens pottaska, som är en viktig insatsvara till konstgödning. (Källor: DN 22-02-25, FT 22-02-25, industrinyheter.se, metallerochgruvor.se).

Hur påverkas börsen av kriget i Ukraina? Sannolikt kommer vi att få prishöjningar

Hur påverkas börsen av kriget i Ukraina? Sannolikt kommer vi att få prishöjningar på olja, gas och spannmål på flera tiotals procent. Därmed kommer vår inflation att späs på och när konsumenterna får känna på de högre priserna drar man ner sin konsumtion. Efterfrågan i samhället minskar och en lågkonjunktur lurar runt hörnet. 

Om Putin därtill stryper leveranserna av gas till det kortsynta Tyskland blir det inte lätt. Elpriserna kommer att rusa ytterligare i höjden, inte minst i södra Sverige. Vi har ju tidigare beskrivit hur sårbart vårt elsystem är i Energikris och vi ska inte utesluta risken för elransonering och mer eller mindre planerade blackouts. Om Ryssland stängs av från Swift kommer effekterna att bli mycket dramatiska. 

Vi kan bara spekulera kring den fortsatta utvecklingen. Börsernas reaktioner har så här långt varit rätt måttliga. Det är inte svårt att föreställa sig mycket värre scenarier. Kanske mäktar Ukraina med att göra kraftfullt motstånd och då blir det stor blodspillan med stora flyktingströmmar som följd. 

Står Baltikum på tur?

Det finns de som hävdar att Baltikum står på tur.  Mer än 30 % av befolkningen i Estland och Lettland är rysktalande. Vad som talar emot är att de är medlemmar i Nato. Det är däremot inte Finland, som var ryskt i mer än hundra år fram till 1917. Och ej heller Sverige är med i Nato. Från den som hotar med kärnvapen får man räkna med vad som helst.

Hur påverkas börsen av kriget i Ukraina? Det är svårt att ha någon uppfattning. Om de pessimistiska scenarierna besannas så har vi ytterligare nedgångar framöver att vänta. Om inte, får vi återgå till att fundera över andra underliggande förändringar i världsekonomin som vi tror verkar för fallande börskurser. Mer om det framöver.

Det känns dock rätt futtigt att skriva om börskurser när bomberna faller över Ukraina men även i krigstid måste vi fundera på hur vi ska placera vårt kapital. Själva har vi nästan inte några aktier alls och det finns mycket som talar för att högre än så här kommer börsen inte att gå under de närmaste åren.

22-02-27 No 9

Nils-Åke Thulin

n-a@thulin.se

Magnus Thulin

magnus@thulin.se

1 reaktion på ”Hur påverkas börsen av kriget i Ukraina?”

  1. Risk för att kriget blir långdraget, fler länder involveras via rysk vedergällning med cyberattacker, hot mm och att världsekonomin blir ytterligare påverkad. Kanske får vi en recession därtill?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.