Värmepumpen gör Nibe till vinnare – vår analys

Värmepumpen gör Nibe till vinnare – vår analys

Den pågående klimatomställningen gör att fossilberoende energilösningar kommer ersättas med lösningar som är mycket mindre klimatpåverkande. Nibe med sina värmepumpar möter därmed en starkt ökad efterfrågan. Företaget är redan en framgångssaga och kommer sannolikt att gå en fortsatt lysande framtid till mötes.

Vi har ju tidigare aviserat att vi kommer att analysera ett antal företag som vi bedömer kan vara köpvärda framöver. Alfa Laval har vi redan satt upp på listan över köpkandidater och nu tillfogar vi även Nibe. Notera att vi enbart analyserar och reflekterar och väntar med att trycka på köpknappen tills börsen har lagt ytterligare nedgångar bakom sig.

Olika typer av värmepumpar

Värmepumpen är kärnan i Nibes verksamheten. Bergvärmepumpen hämtar värmen från djupt ner i berget. Jordvärmepumpen hämtar värmen från det mer ytliga jordskiktet. Luftvärmepumpen från den omgivande utomhusluften och frånvärmepumpen från husets varma inneluft som ventileras ut. Man kan sedan kombinera värmepumpen med ventilation och kyla och komplettera med solceller. Smarta optimeringslösningar kommer som kronan på verket.

Hundra tusentals villor, flerbostadshus, kontor, industrier, kyrkor, skolor, idrottshallar etc världen över och inte minst i Europa och Nordamerika har energilösningar som är ineffektiva, mycket kostsamma och klimatpåverkande. Många värmer sina hus med gaspannor. Värmepumpen är det uppenbara alternativet och Nibe är sannolikt en av världens främsta värmepumpsleverantörer. Själva påstår de att värmepumpen med tillhörande system kan reducera energiförbrukingen med 80 % och det pågående utvecklingsarbetet syftar till en reduktion med totalt 85 %.

Nibe är redan en framgångssaga. Under perioden 2017-2021 har försäljningen ökat från19 miljarder kr till nästan 31 miljarder. En ökning med 62 % under fem år. Resultatet efter finansnetto har under samma period ökat från 2,2 miljarder till 4,3 miljarder. En ökning med nästan 100 %!

Analys av börskursen

I skrivandets stund står börskursen i 96 kr vilket är ca 430 % högre än i början av 2017. PE-talet ligger idag på 50. Företagets värdering uppgår således till 50 gånger vinsten. En mycket hög värdering vilket i dagens läge gör att vi avstår från att köpa. Vi är dock beredda att slå till när börsen börjar stupa neråt.

Man ska i sammanhanget betänka att även den bäste kan åka på stryk. För ca ett år sedan låg kursen på 136 kr och har således fallit med nästan 30 %. Det är inte uteslutet att den kan falla lika mycket till och faktiskt var den nere på nästan 70 kr under året som gick.

Vi har tidigare lanserat en hypotes att en företagsledare som har varit framgångsrik i många år kommer sannolikt också att vara framgångsrik framöver. Nibes nuvarande VD har med järnhand lett företaget till dagens framgång och vi drar då slutsatsen att han kommer att leda företaget till förnyade framgångar. Han har därtill ett stort privatekonomiskt engagemang i bolaget eftersom han äger aktier för ca 10 miljarder kr. Han är visserligen över 70 år men han förefaller ha energi för att kunna köra ett antal år till.

Nibe anger själv att vad gäller deras klimatsystem vilket i huvudsak då inkluderar värmepumpar så vänder man sig till en nåbar marknad som uppgår till 600 miljarder kr. Själva har de målsättningen att nå 40 miljarder kr 2025. En målsättning som med dagens förutsättningar förefaller vara minst sagt realistiskt. Kontinuerligt förvärvar man bolag, utvecklar produkterna och bygger ut produktionskapaciteten.

De tre första kvartalen 2022 ger oss vatten på vår kvarn. Omsättningen ökade med 27 % och resultatet efter finansnetto ökade med 23 % jämfört med ett år tidigare. Detta trots ökade inköpspriser, hämmande logistikkedjor och svårigheter med leveranser av halvledare.

Ett av svenska börsens mest intressanta bolag

Vi bedömer Nibe som ett av den svenska börsens mest intressanta bolag. Det skulle inte förvåna om någon ännu större aktör lägger ett bud på bolaget. Kanske lagom i tid när den nuvarande VD:n är mogen för att dra sig tillbaka.

Som vanligt så lämnar vi inte några som helst rekommendationer vad gäller köp eller försäljning av finansiella tillgångar. För våra läsares information så kan vi dock meddela att vi nästan inte alls har några aktier och när vi köper kommer vi att tala om det.

Vill du lämna en kommentar? Klicka här.

Observera att om du lämnar en kommentar för första gången kan det dröja någon dag innan den blir publicerad.

23-01-08 No 2

Nils-Åke Thulin

n-a@thulin.se

Magnus Thulin

Magnus@thulin.se

2 reaktioner på ”Värmepumpen gör Nibe till vinnare – vår analys”

 1. Tack för NIBE, så intressant.

  Nu undrar jag varför svenska kronan är så svag?
  Idag är värdet 11:20 SEK mot euron.

  Kanske var vi för nöjda att inte ha gått med?
  Hälsningar
  Susanne Berger
  Saltsjö-Boo

  1. Nils-Åke Thulin

   Hej Susanne,
   Det är svårt att ha någon uppfattning om valutor men man kan verkligen fråga sig varför kronan är så svag snarare än att euron är stark. Vi tar dig ad notam och återkommer i denna fråga. Eftersom vi måste göra lite research kan det dröja några veckor.
   Nils-Åke

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.