cellavision analys

Analys av CellaVision – en vinnare?

Vi fortsätter jakten på framtida börsvinnare. I avvaktan på den stora börsnedgången fortsätter vi att förbereda oss på vad vi ska köpa när det blir köpläge. Sedan tidigare har vi satt upp Alfa Laval och Nibe på köplista och nu har turen kommit till CellaVision.

Lundaföretaget CellaVision står för ett paradigmskifte på sjukhuslaboratoriet. I hundra år har  laboranterna med onda ryggar hukat över blodprover för att försöka hitta tecken på sjukdomar. Man har manuellt klassificerat och räknat blodkroppar. Därefter har man bakat in proverna mellan glasskivor och sedan skickat dem på remiss till andra förståsigpåare. Ganska ålderdomligt i dagens digitala värld.

Superentreprenören Christer Fåhraeus

I början av 90-talet startade superentreprenören Christer Fåhraeus företaget CellaVision som utvecklade ett smart digitalt mikroskop. Efter ca tio år nådde företaget break-even och kom därefter att skörda stora försäljningsframgångar världen över och är nu den främsta aktören på världsmarknaden inom sitt område.

Genom utveckling samt företagsförvärv och förvärv av patent är erbjudandet nu bredare. I början av processen tillförs provet en reagens som möjliggör studium av blodkropparna. Det digitala mikroskopet dokumenterar automatiskt provresultatet. Robotar snabbar upp provtagningen. Artificiell intelligens analyserar provet. CellaVision lägger ner stora resurser på att utvidga erbjudandet inom befintliga och tangerande applikationer.

Laboratoriet kan rationalisera

CellaVisions system innebär att diagnosen och nödvändig behandling kan göras tidigare. Laboratoriet kan rationalisera sitt arbete och göra det mer kostnadseffektivt. Kvaliteten på analysen blir bättre. Det går snabbare och blir lättare att inhämta bedömningar från andra specialister som kanske befinner sig på andra sidan jordklotet och man kan implementera bättre spårbarhet. 

Kunderna är 17 000 stora laboratorier världen över.  CellaVision har ca ¼ av dessa laboratorier som sina kunder.  Med inriktning på 100 000 mindre laboratorier har man även tagit fram en förenklad teknisk lösning som man nu har börjat erbjuda marknaden. Hittills har huvudmarknaden varit humandiagnostik och nu satsar man även på veterinärdiagnostik. Inom reagensområdet har man främst varit verksam i Europa och stora satsningar sker nu i övriga världen.

Ersättnings- och kompletteringsmarknad

Ett stort antal instrument och system från Cellavison är nu installerade på flera stora laboratorier och därmed har man skapat en ersättnings- och kompletteringsmarknad. Mjukvaran avseende artificiell intelligens blir allt bättre och bättre och kunderna uppdaterar kontinuerligt. Reagensen får man betrakta som en förbrukningsvara som skapar ett kontinuerligt flöde av intäkter.

Vi blir väldigt entusiastiska över CellaVision men de senaste siffrorna lämnar lite smolk i bägaren. Både omsättning och resultat 2022 var en besvikelse. Pandemin har satt sina tydliga spår men tyvärr blev även det sista kvartalet 2022 en riktig besvikelse. 

Analysen av CellaVision i siffror

Tillväxten har varit kraftig och omsättningen nådde 639 (565 år 2021) milj kr år 2022 vilket var en ökning med 13 %. Större delen av försäljningen sker i euro och dollar och efter justering för den svaga kronan var den organiska tillväxten enbart 4 %. Under det fjärde kvartalet uppvisade man ännu sämre siffor.  Omsättningen minskade det fjärde kvartalet till 152 (164) milj kr vilket organiskt dvs. utan valutaeffekter var en minskning med 17 %. 

Rörelseresultatet 2022 visade även på dåliga siffror och hamnade på 158 (163) milj kr. I det fjärde kvartalet var rörelseresultatet 39 (52) milj kr. VD förklarar nedgången med makroekonomisk osäkerhet. Vi har lite svårt för att köpa det argumentet särskilt med tanke på att restriktionerna i samband med pandemin börjar lätta. VD förklarar vidare med att beslutade prishöjningar inte slår igenom förrän 2023.

Vår förhoppning är att VD:s förklaringar håller så att det inte beror på ledningens oförmåga och senfärdighet. 

Vi blir ytterligare konfunderade eftersom den andra största ägaren 2021, State Street Bank and Trust Co, helt har sålt sina aktier. Grundaren har också sålt av och har minskat sin andel från 9,6 % till 8,1 %. VD har tyvärr inte något större innehav men har dock under det gångna året köpt mindre poster.

Börskursen backade naturligtvis. Sedan strax före det senaste rapporttillfället har kursen i skrivande stund backat med 25 %. Sedan toppen i augusti 2021 har kursen gått ner med nästan 60 %. Trots nedgången är värderingen mycket hög och PE-talet ligger nu på ca 40. Företagets värdering uppgår således till 40 gånger vinsten eller totalt ca 5 miljarder kr. Den svenska börsen i sin helhet ligger på ca 20 gånger vinsten.

Inne i en svacka

Vi tror att bolaget är inne i en svacka och om man inte rycker upp försäljning och resultat under det första kvartalet i år så kommer börskursen sannolikt att rasa ytterligare. Skulle därtill den svenska kronan stiga i värde så kommer CellaVision liksom hela den devalveringsdrogade exportindustrin att gå på en stjärnsmäll.

På sikt tror vi på att CellaVision är en vinnare. Målet är att ha en tillväxt som årligen uppgår till 15 %. Företaget är i en bransch som inte är särskilt konjunkturkänslig. Demografin och ökad efterfrågan på sjukvård kommer att driva efterfrågan och ökade kostnader kommer att öka efterfrågan på kostnadsbesparande lösningar. Därtill är CellaVision marknadsledande inom ett segment som starkt kommer att efterfråga företagets produkter. Viktigt är dock att VD och styrelseordförande, som är relativt nya i sina befattningar, är mogna sina uppgifter. Vi är inte beredda på att köpa idag eftersom vi tror att vi kommer att se en allmän börsnedgång framöver. I avvaktan härpå bidar vi vår tid och tar upp CellaVision på vår observationslista.

Som vanligt vill vi påminna om att vi lämnar inte några som helst rekommendationer varken vad gäller köp eller försäljning av aktier.

Noterat i veckan

Vi är ju tveksamma till att inflationen kommer att bedarra. Till skillnad från de flesta tror vi att Riksbanken under året måste höja styrränta med 1,5 % till 4,5 %. FED lättade lite på bromsen häromsistens när de höjde med bara 0,25 %. Sedan dess har rapporter kommit om en mycket stark arbetsmarknad och privat konsumtion och nu i fredags en högre kärninflation än förväntat. Ett uttryck som ”higher for longer” återkommer nu ofta i kommentarerna.

Likt Harry Martinsson söker gärna vi gärna inspiration i mikrokosmos. Under det senaste kvartalet har kyrkans församling i Ljungby minskat sin elförbrukning med 28 % och därmed sparat 250 000 kr. Hallingbergs kyrka i Västervik går ett steg längre och installerar bergvärme med ackumulatortank under kyrkgolvet. Kyrkan är tydligen en förebild även i mer profana sammanhang vilket manar till efterföljd även annorstädes. (SR 23-02-23–24).

Om du inte redan gör det så kan du börja prenumerera på vårt nyhetsbrev här.

Vill du lämna en kommentar? Klicka här.

23-02-26 Nr 9

Nils-Åke Thulin

n-a@thulin.se

Magnus Thulin

Magnus@thulin.se

1 reaktion på ”Analys av CellaVision – en vinnare?”

  1. Hej,
    Jag hade gärna läst en kommentar eller analys om BPC Instruments som ”lillebror” till ett framgångsrikt Cellavision. De är snarlika på ett sätt dock har Cellavision visat en fantastisk framgång genom åren. BPC Instruments har mycket att bevisa men är på god väg som microcap bolag.
    Allt gott,
    Mathias

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.