Källskatt - Allt du behöver veta

Källskatt – Allt du behöver veta

Källskatt är en skatt som en arbetsgivare drar direkt från en arbetstagares lön. Detta kan påverka både den anställde och arbetsgivaren, så det är viktigt att ha en förståelse för vad den här skatten är och hur det fungerar. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på vad källskatt är, hur den påverkar dig som arbetstagare eller arbetsgivare och vanliga frågor om källskatt i Sverige.

Vad är källskatt?

Källskatten är en förskottsbetalning av inkomstskatt som dras från en arbetstagares lön. Källskattens syfte är att säkerställa att inkomstskatten betalas in till Skatteverket och för att minska risken för skattefusk.

Vad är källskatt?

Hur påverkar källskatten dig som arbetstagare?

Som arbetstagare kommer du att se att en del av din lön dras av för källskatt. Detta kan påverka din nettolön och din skatteåterbäring senare. Källskatten kan vara högre än din faktiska skattesats eftersom den inte baseras på dina personliga omständigheter och avdrag.

Hur påverkar källskatt dig som arbetsgivare?

Som arbetsgivare är det ditt ansvar att dra av källskatten från en arbetstagares. Det är också ditt ansvar att betala in den dragna skatten till Skatteverket. Om du inte drar av källskatt eller inte betalar in den kan du få en straffavgift.

LÄS MER: Inflation driver räntorna uppåt

LÄS MER: Yieldkruvan

Hur beräknas källskatten för arbetsgivare?

Skatten beräknas på samma sätt som den preliminära skatten, med en fast skattesats som beror på arbetstagarens typ av inkomst och anställningstyp.

Vanliga frågor om källskatt

Vanliga frågor

Vad händer om jag betalar mer källskatt än jag behöver?

Om du betalar mer källskatt än du behöver kan du ansöka om skatteåterbäring från Skatteverket.

Vad händer om jag inte betalar tillräckligt med källskatt?

Om du inte betalar tillräckligt med källskatt kan du behöva betala en extra skattesumma när du deklarerar din inkomst. Du kan också få en straffavgift från Skatteverket.

Slutsats

Källskatt är en viktig del av Sveriges skattesystem för att säkerställa att inkomstskatten betalas in korrekt och för att minska risken för skattefusk. Som arbetstagare eller arbetsgivare kan källskatt påverka din lön eller dina utbetalningar, så det är viktigt att ha en förståelse för hur det fungerar och vad som krävs av dig. Om du har frågor om källskatt kan du kontakta Skatteverket för mer information och råd.

Mer information:

Ny lag om källskatt på utdelning (utkast till lagrådsremiss)

Avräkning av utländsk skatt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.