Lennarts reflektioner kring 2023 

Lennarts reflektioner kring 2023 

Ekonomin utvecklar sig inte alltid som man förväntar sig. 2023 överraskade och det kanske även 2024 kommer att göra. Lennart Rydberg, en av våra läsare med lång erfarenhet av aktiemarknaden, är den här veckans gästkrönikör. Du tar del av Lennarts reflektioner när du klickar på nedanstående länk och han skriver: 

Börsåret 2023  

Jag köpte mina första aktier första året jag jobbade och det är mycket länge sedan. Sedan har det blivit en del aktier i olika skeden av livet. Eftersom jag hållit på länge, så har det blivit en del. I samband med att jag gick i pension satte jag upp en klar målsättning för mitt aktiesparande.   

Jag har betydligt högre pension än min fru. Mitt mål för vårt sparande blev då, att det ska finnas så stort sparkapital, att om jag dör först ska min fru kunna bibehålla sin levnadsstandard även därefter. Senare ändrade vi det till att avkastningen ska räcka till målet. Jag tror egentligen inte att man ska försöka tima konjunkturen, utan att man ska köpa bra bolag och behålla dem. Det betyder att jag inte direkt har vinstmaximering som mål och att jag försöker, att inte ta särskilt stora risker. Samtidigt tror jag på börsen och vi har i huvudsak vårt kapital där.  

Sedan ungefär 10 år tillbaka gör jag i början av varje år en översikt över hur det gamla året har varit. Jag tittar då på konjunktur. Vad man trodde och vad det blev. Jag tittar på valutor och världens börser. Jag tittar på svenska börsen mer i detalj och tittar givetvis mest på enskilda aktier och aktiegrupper, där jag har investerat. Jag tycker att jag lär mig mycket på det. Man är oftast fången i nuet, men det finns också anledning att stanna upp och fundera över varför det inte blev riktigt som man trodde.  

När jag gör den här tillbakablicken gör jag det i form av en power-point fil och jag använder mig i stor utsträckning av skärmklipp, som jag plockar ihop. Vad som finns här är ett utdrag ur filen avseende börsåret 2023. Här finns mina reflektioner och några exempel på kurvor, som jag stöder reflektionerna på. Diagrammen som finns med i detta utdrag är gjorda med Aktiespararnas program Hitta kursvinnare.  

Jag tittar givetvis på olika konjunkturrapporter, men har med åren konstaterat att ett mycket bra sammandrag finns varje år kring årsskiftet på Finansdepartementets hemsida. Finansministern oberoende av politisk färg brukar i december göra en sammanfattning av det ekonomiska läget. Vill ni gå tillbaka till mitt underlag, så finns decemberbilderna inte kvar på departementets hemsida, men väl bilder från en presskonferens som finansministern höll i början av januari. Det skiljer inte nämnvärt från december.  

Riksbanken tycker jag har en utomordentligt bra hemsida. Där finns mycket statistik, men också viktiga tal av riksbankschefen och vice riksbankscheferna. Det är för mig en viktig källa och så har det varit nu också och den här gången alldeles speciellt ett tal som Erik Thedéen höll 2023-12-20. När det gäller valutor, världens börser och fonder är Avanzas hemsida den viktigaste källan.  

Se det här för vad det är – en gammal aktiesparares sätt att tänka efter.  

Lennart Rydberg 

Noterat i veckan 

Vi gratulerar Volvo AB till sitt bästa resultat någonsin. Dysterkvistar som vi är just nu varnar vi dock för alltför stor glädje. Företaget räknar med att den europeiska lastbilsmarknaden ska minska från 340 000 lastbilar 2023 (DI 230116) till 280 000 innevarande år. Vändningen förfaller ha kommit i det fjärde kvartalet 2023 då leveranserna totalt ökade men orderingången minskade för lastvagnar med -9 %, anläggningsmaskiner med -27 % och bussar med -15 %. Vi kan förvänta oss omstrukturering och uppsägningar. 

Med tanke på valutautvecklingen ställer vi oss tvekande inför Volvos och andra storföretags höga vinster. 1999 knöt danskarna sin krona till euron och hade vi gjort detsamma så hade den svenska kronan stått i ca 8,60 kontra euron och i ca 8,50 kontra dollarn. Väger vi samman valutorna så hade svensk export inbringat drygt 20 % mindre om vi följt danskarnas exempel. Det är mycket svårt att göra kontrafaktiska beräkningar. Exempelvis importerar vi en hel del varor och tjänster som vi sedan använder som insatsvaror i exportvarorna.  En stor del av exportföretagens produktion och annan verksamhet är dessutom förlagd till andra länder. Vi gissar dock att nettoeffekten blir minst 10 % av intäkterna. 

Hur skulle Volvo sett ut om vi hade gjort som danskarna? Sannolikt hade företaget tvingats till att ha ännu vassare produkter, varit ännu mera effektivt och vinsten hade sannolikt varit avsevärt lägre.  

2023 omsatte Volvo 553 miljarder kronor och rörelseresultatet hamnade på 67 miljarder kronor. Anta en nettoeffekt av valutorna på 10 % enlig ovan och Volvos resultat sjunker till 12 miljarder kronor. Det hade varit ganska svettigt men resultatet hade blivit en intensiv produktutveckling och effektivisering som i sin tur höjt vinsten till en nivå högre än12 miljarder kronor. Detta är svensk exportindustri i ett nötskal. När ska detta liljeholmens gå upp för politiker och bonusdopade direktörer?

Vill du lämna en kommentar? Klicka här. 

24-01-27 Nr 4 

Nils-Åke Thulin

n-a@thulin.se

Magnus Thulin

Magnus@thulin.se

1 reaktion på ”Lennarts reflektioner kring 2023 ”

  1. Nils-Gunnar Skoglund

    Hej!
    Det är inte lätt för en privatperson att hänga med i den ekonomiska djungeln och inte ha den utbildning som snart behövs för sin privata ekonomi. Det gäller nog snart alla ha göra budget för året och för flera år. Jag har börjat igen med detta när man nu lever endast på pensionen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.