Christian Fredriksons bedömning av Balder

Balder har ju funnits med nu i ganska många år och varit väldigt framgångsrika. Erik Sehlin har stort förtroende hos banker och investerare. Dock under de senaste 10-15 åren har bolaget vuxit något alldeles enormt och har idag fastigheter värda ca 200 miljarder kronor. Ungefär 50/50 bostäder och lokaler, kanske lite mer bostäder. Vad börsvärdet är idag vet jag inte men säkert 60-70 miljarder. Ny riktade emissionen som gjordes var i kronor räknat ändå ganska stor 1,2 miljarder kronor men utspädningen var endast 1,5 % i förhållande till antalet aktier och 1% i förhållande till antalet röster. Balder har hybridobligationer värda 400 miljoner Euro. I artikeln jag läst så anges att man kanske kommer amortera bort en del – själva säger Erik Sehlin att han ”…kommer förvalta förtroendet på bästa sätt…”. Att man gör en riktad emission kan enbart betyda att man behöver pengar, sannolikt för att lösa dåliga krediter.

De stora fastighetsbolagen är i det närmaste omöjliga att analysera utan att lägga ned en faslig massa tid. 200 miljarder i värden är ju ohyggligt stort. Jag minns att jag deltog i ett fientligt ”take over” av fastighetsbolaget Drott som då var Sveriges största fastighetsbolag och noterat på börsen med ett börsvärde om ca 10 miljarder kronor och ett fastighetsvärde om 30 miljarder. Detta var i början av 2000-talet. Försöket misslyckades men det var lärorikt. Skillnaden i värden är alltså enorm och naturligtvis har 0-räntan skapat en otrolig tillgångsinflation med enorma hävstångseffekter.

Riktigt var Erik Sehlin står idag är svårt att säga då han figurerar inte bara inom Balder utan även i andra sammanhang som delägare där det är oklart vilken mössa han har på sig. Hälftenägandet i Karlatornet tex vet jag inte var det ligger. Inte heller vilka garantier som Sehlin/Balder tvingats ställa eftersom Serneke knappast äger något att säkerställa. Ett stort riksprojekt alltså. Sehlin köpte nyligen ett stort bestånd från Oscar Properties då DNB tröttnade och gjorde en pantrealisation. Tidningarna skrev att det var Balder som köpte men om det verkligen var så eller Erik Sehlin själv eller något av hans andra fastighetsbolag.

Vid en riktig fastighetskollaps tror jag att de flesta skulle få enorma problem och då även alla skuggbanker och obligationsinnehavare. Frågan är vad som skulle hända med de stora bankerna. Vad det i sin tur skulle innebära kan man fundera över. Det kan också vara så att Balder ”is to big to fall”, dvs någon/ra kliver in och löser knuten men 200 miljarder är ohyggligt mycket pengar. Dock läste jag om Castellum som skrivit ned sitt innehav med 14 procent och har nu en låneskuld motsvarande 37%. Låter lågt men frågan är hur mycket luft det finns kvar i fastighetsvärdena även efter en nedskrivning om 14%. 14% kan låta mycket men det kanske skulle varit 30%.

Christian Fredrikson

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.