Elpriset spränger alla rekord, elnätet i södra sverige

Aldrig förr har elpriset varit så högt

Idag kommer det uppgifter om om att elpriset slår rekord i södra Sverige. Dagens pris blir ca 163 öre/kWh. 

Detta skapar så klart flera problem för svenska konsumenter men kanske framförallt för större, energitunga industrier.

Priserna på el varierar mycket var man befinner sig i landet, detta beror på att Sverige är uppdelat i olika zoner och som därmed har olika priser.

Elnätet och elpriset

Politiker har inte varit på tårna när det kommer till eldistribution. Vi har väldigt mycket produktion av el i norra Sverige, mycket mindre i södra. Detta är egentligen inga problem om man hade haft välutvecklad infrastruktur för att transportera el. Dessvärre har Sverige inte detta, lokal och regionalnät är ofta väldigt underutvecklade och kan inte transportera den mängd el som behövs.

Man hör ofta i debatten att Sverige har elbrist, detta stämmer inte då vi är en stor exportör av el. Problemet ligger istället att vi har elbrist lokalt, där elnäten är allt för dåliga och energikällorna är långt borta.

Man skulle kunna jämföra detta med en laddare till sin mobiltelefon. Använder man en kort och tjock kabel som innehåller mycket koppar så kommer mobiltelefonen att laddas upp snabbt, använder man en lång och tunn laddkabel så tar det längre tid.

Om man ska förenkla något så kan man säga att Sverige behöver tjockare kablar och tätare produktionsanläggningar.

Barsebäck och SydVästlänken

När man stängde Barsebäck låg planen klar, man skulle ersätta kärnkraftverket med en stor kabel från norr som skulle kompensera lokalt för kapacitetsbrister nedstängningen av Barsebäck skulle orsaka. Vettig tanke men i praktiken blev kabel försenad i åratal och börjar nu komma i drift. Med de stora tekniska utmaningarna som varit de senaste åren så blir jag inte förvånad om kabeln stöter på patrull igen.

Debatten angående Sveriges energisystem är ofta komplex och politiker försöker slingra sig i frågan. Ansvaret ligger på både höger och vänster-regeringar men problemet kvarstår, elnät behöver utvecklas.

Jag är teknikoptimist och tror det finns lösningar på problemet, men det kommer ta tid. Här kommer några åtgärder som behöver införas relativt omgående:

  • Rusta upp elnätet, dvs stamnät, regionalnät och lokalnät.
  • Bygg mer vattenbaserad vindkraft och där lokalbefolkningen vill, även på land.
  • Öka kompensationen till lokalbefolkningen och kommuner där man bygger vindkraft.
  • Fler solpaneler på tak.
  • Följ utvecklingen nog när det kommer till nya generationer kärnkraft som kan byggas i mindre skala lokalt. Förbered gärna eventuell lagstiftning redan nu.
  • Bygg fler pumpkraftverk.
  • Korta tillståndsprocesserna för ovan punkter.

Om Sverige ska ha en levande tillverkningsindustri även i framtiden så kan detta inte vänta, sätt fart nu politiker, ge industrin och marknaden denna möjlighet! Få ner elpriset!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.