Schiller P/E ratio

Schiller P/E Ratio – Har vi en bubbla på börsen?

Vi fortsätter att diskutera bubblor och refererar till Boom and Bust av Quinn och Turner. Som vi ser det har vi flera bubbelkandidater; aktier, obligationer, kommersiella fastigheter, bostäder och kryptovalutor. Idag reflekterar vi främst över aktier.

Intresset för aktier har exploderat. Sociala medier bidrar starkt till intresset. Uppgångar på tusentals procent lockar fram speldjävulen i den mest inbitne puritan. Reddit, som kan mobilisera småsparare en masse, bidrog till att driva upp kursen i det ganska mediokra Gamestop med nästan 2000 % under kort tid för att sedan falla tillbaka nästan lika mycket och för att sedan återhämta sig med några hundra procent. En stor hedgefond gick nästan under. Tala om hysteri.

Börsintroduktioner och IPO

Utbudet av aktier har ökat mycket kraftigt. Privata företag har kunnat mobilisera kapital med hjälp av börsintroduktioner eller s k IPO:s (Initial Public Offerings). Investerare har lyckats att locka bl a småsparare att investera i s k spacs (Special Purpose Aquisition Company). En spac är ett nyetablerat bolag utan någon substans som in-blanco lockar till sig kapital som sedan ska användas till att förvärva något intressant bolag. Tala om finansiell innovation.

Kapital finns det i överflöd. FED ”trycker pengar” (köper stats- och bostadsobligationer) för 120 miljarder USD per månad. ECB, Sveriges Riksbank och andra centralbanker följer efter. Generöst regelverk gör att världens skulder ökar. Biden och andra eldar på med helikopterpengar och regeringar världen över kör sina budgetar med underskott. I Inflation del 4 kunde vi läsa att penningsmängden i USA har ökat med ca 30 % under pandemin och enligt klassisk ekonomisk teori kommer inflation att följa.

Dow Jones Industrials och Nasdaq Composite

De senaste 10 åren har Dow Jones Industrials i USA stigit med drygt 200 % och tekniktunga Nasdaq Composite i USA med drygt 500 %. Under bara de tre senaste åren har NYSE FANG+ (10 stora globala techbolag bl a Apple, Amazon, FB och Google) stigit med ca 170 %.

Uppgången för Dow och Nasdaq är extrem. Och FANG+ är ej heller fy skam. Är t ex Apple och Amazon kassaskåpssäkra? Jag är inte så säker på det. Låt oss reflektera över t ex Apple som idag värderas till ca 2 500 miljarder usd och är därmed det högst värderade företaget i världen. P/e-talet beräknas i år till ca 27 och detta är ju inte särskilt avskräckande. Det sägs att Apple inte står och faller med sin iPhone men vad är Apple värt utan sin iPhone? Kanske bara en bråkdel. Se hur det gick för Ericsson och för Nokia. Skulle Apples kurs halveras så motsvarar det ca 6 % av USA:s bnp!

Schiller P/E Ratio

Hur är börsen som helhet värderad? Schiller P/E Ratio är en division mellan dagens värdering av  bolagen på S&P 500 och bolagens genomsnittliga inflationsjusterade resultat under de senaste 10 åren. Idag uppgår Schiller P/E Ratio till 39. Medianen under1900-talet ligger på 16. Vid Lehmankraschen 2008 uppgick p/e-talet till 27, vid IT-kraschen 2000 till 44 och börskraschen 1929 till 30. Man kan bli nervös.

Vår slutsats är att börsen sannolikt utgör en bubbla. I nästa krönika funderar vi över om det finns fler bubblor men det upptäcker kanske verkligheten innan dess.

Nils-Åke Thulin

n-a@thulin.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.