Varför e-krona?

Varför e-krona?

Vi står sannolikt inför ett globalt paradigmskifte på de finansiella marknaderna främst med avseende på betalningar, sparande och valutor. Ett avgörande inslag i denna förändring är digitala valutor i form av t ex en e-krona, e-dollar eller e-euro. Vi frågar oss: Varför e-krona? Vi försöker svara med hjälp av den information som främst Riksbanken tillhandahåller.

För att underlätta förståelsen gör vi en historisk tillbakablick. I begynnelsen varde byteshandel. Men det blev rätt opraktiskt att byta en fisk mot en skäppa potatis och vi fick sällsynta snäckor som betalningsmedel. Ganska snart ersatte vi snäckorna med ädla metaller som silver och guld och man lärde sig att prägla mynt. I Sverige finansierade vi många krig med mynt som vi präglade av silver från Sala silvergruva.

Historia kring olika betalmedel

Snart lärde vi oss att ersätta mynten med sedlar. Sedelutgivaren lovade att vi skulle kunna  lösa varje sedel mot en viss mängd guld. På 1800-talet gick det vilt till särskilt i USA. Privata banker fick rätt att trycka egna dollarsedlar. En dollar var inte ett enhetligt begrepp. En bank i New York kunde utfärda sin dollar och en annan bank i San Fransisco sin. Totalt hade USA ca 1500 banker och flera hade sina egna dollars. Varje dollar hade sitt värde och värdet kunde variera från dollar till dollar. Tala om vilda västern. Men någon ordning måste det ju vara och Federal Reserve kom till 1914 och fick monopol på utgivningen av dollar. En enhetlig amerikansk dollar såg världens ljus. Varje dollar motsvarade en viss mängd guld.

Storbritannien genomgick en liknande utveckling. I början av 1800-talet gav Bank of England ut pund men även ett antal andra privata banker gav ut sina pund. Det hände att banker gick i konkurs och den som hade pund utfärdade av den konkursade banken förlorade sina pengar. I Sverige gav de privata bankerna också ut sina egna kronor men dessa blev knutna till Riksbankens krona. Vi fick därmed inte en liknande turbulens som i USA och Storbritannien.

Läs mer: Penningmängden i Sverige ökar kraftigt

Varför e-krona eller e-dollar eller e-euro?

Efter ett antal konvulsioner avskaffade centralbankerna guldmyntfoten och varje nationell valuta blev en s.k. fiatvaluta dvs. en valuta som bygger på ett förtroende för att valutautgivaren ska kunna säkra valutans värde. När vi har denna bakgrund blir det lite lättare att svara på frågan: Varför e-krona eller e-dollar eller e-euro?

2018 kom Facebook på idén med libra, en egen valuta. Jämför med historiska utvecklingen ovan i USA och Storbritannien.  Med libra skulle man kunna betala när man e-handlade och man skulle kunna ta emot sin lön i libra etc. Avsikten var att knyta libran till en korg av traditionella valutor som dollar, euro, yen o.d. Facebook skulle alltså skapa en privat valuta.

Läs mer: Huspriserna är kanske inte så höga

Facebooks Libra fick fart på tankarna kring en e-krona

Libra slog ned som en bomb i finansvärlden. Vår egen riksbankschef insåg att detta var dynamit. Libra skulle med tanke på utbredningen av Facebook kunna bli en ny fiatvaluta dvs. en valuta som människor fick förtroende för och därmed började använda i stor skala. Snabbt tillsatte Stefan Ingves en utredning som fick i uppdrag att ta fram ett förslag till e-krona. Den första frågan var: Varför e-krona? Vi gissar att FED och betydelsefulla personer inom finansvärlden bad Facebook att ta reson. Facebook lade ner sina ambitioner att skapa libra. Men anden var släppt ut ur flaskan.

Dock var det så att anden redan var ute ur flaskan. Bitcoin kom till 2009 och bitcoin har blivit en ”valuta” som fått stor uppmärksamhet. Kursen har stigit flera tusen procent men har också varit mycket volatil. Den totala mängden bitcoin och liknande s.k. digitala kryptovalutor uppgår idag till ca 2 trillioner dollar. El Salvador har infört bitcoin som officiellt betalningsmedel och Musk var ett tag inne på att man skulle kunna betala sin Tesla med bitcoin. Och Staffanstorps kommun funderar på om man ska investera i bitcoin. Med all respekt för dessa entusiaster men någon fiatvaluta har bitcoin inte blivit och lär nog ej heller bli.

Läs mer: Aldrig förr har elpriset varit så högt

Privata e-valutor

Får vi privata e-valutor så kan hela vårt samhällssystem sättas i fara. Värdet på olika traditionella valutor garanteras idag av stater eller valutaunioner. Visst varierar valutorna i värde men efter andra världskriget inom begränsade ramar. Det land som inte klarar av att hantera sitt lands valuta och dess värde bryter samman. Ser hur det gick för Tyskland efter hyperinflationen på 1920-talet.

Varför behöver Sverige e-krona?

Varför e-krona? Det mest grundläggande svaret är att kungariket Sverige därmed kan hantera värdet på kronan och i krislägen kunna förhindra finansiellt kaos i form av att banker går i konkurs.

En annan viktig funktion som förknippas med en nationell valuta är att centralbanken är ”the lender of last resort”. När en privat bank får problem med sin likviditet kan därmed centralbanken lämna ett lån till den aktuella banken och därmed förhindra att banken går i konkurs. Men en nationell centralbank har nog svårt ikläda sig rollen som ”the lender of last resort” till en privat aktör som ger ut sin egen valuta.

Därtill kommer att en e-krona i samarbete med e-dollar, e-euro och andra e-valutor kan skapa ett effektivare system för snabba och mindre kostsamma internationella betalningar. Dagens bristfälliga system för internationella betalningar utgör ett problem för främst mindre företag med utländska kunder och leverantörer och även för gästarbetare världen över som skickar pengar till sina hemländer. Dessa aktörer skulle säkert bli attraherade av privata e-valutor som exempelvis libra.

Läs mer: Höjd hastighet och mer elektricitet i Robertsfors

Våra tankar kring e-kronan

Vi tror att det är bråttom att skapa en e-krona och inte minst en e-dollar och en e-euro. Vi står sannolikt inför ett paradigmskifte och det är många frågor som behöver utredas och besvaras. Och som sagt Kina är redan på g.

Och så till slut ytterligare ett avslutande svar på frågan Varför e-krona? Kontanterna blir överflödiga och kan komma att upphöra. Vi gissar att inom tio år har vi inte kvar några sedlar och mynt. Hur en e-krona kommer att fungera i praktiken återkommer vi till.

22-02-13 No 22:7

Nils-Åke Thulin

n-a@thulin.se

Magnus Thulin

magnus@thulin.se

2 reaktioner på ”Varför e-krona?”

  1. Vi behöver en e-krona för smidig handel tror jag också. Ett stort problem med kryptovalutor är att de lätt blir brottslighetens och den svarta ekonomins eldorado. Hittills har ju dessvärre sålunda blivit en av de negativa konsekvenserna av bitcoin m fl valutor. Frågan är om det finns något effektivt motmedel?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.