cash is king

Cash is King

Vi är mer likvida än någonsin och inväntar att bostäder, fastigheter och börs ska falla ytterligare. När molnen har skingrat sig uppstår nya spännande möjligheter. Redan nu kan vi dock berätta om kassaskåpssäkra investeringar som kommer att ge god avkastning.

Vi känner att många av våra läsare tycker att vi är alltför negativa och någon läsare var glad över att han inte var den deprimerade typen. Vi vill understryka att vi ej heller är särskilt depressiva och menar att varje tid har sina möjligheter, även denna. Viktigt är dock att försöka se verkligheten som den är och inte ägna oss åt önsketänkande, vilket ju är ganska mänskligt. 

Vi är nu rädda för att det värsta kommer att inträffa och att vi får en djup ekonomisk nedgång. Vi trodde   att världens regeringar skulle vara förnuftiga och ta tjuren vid hornen men nu gör man allt för att inte stöta sig med sina väljare. Beslutsfattarna stimulerar efterfrågan, subventionerar energikonsumtionen och uppmuntrar därmed till ökad förbrukning. Allt sker med ökad upplåning. Det kan inte bli annat än ökad inflation och ytterligare stigande räntor. I förra krönikan beskrev vi en tänkbar utveckling i Ett skräckscenario.

Vi får vatten på kvarn när vi lyssnar på Erik Thedéen, generaldirektör i Finansinspektionen och tillträdande riksbankschef, i SR:s lördagsintervju den 8/10. Han säger: ”Det här är ett väldigt bekymmersamt läge ….” och han konstaterar att utvecklingen är oförutsägbar och då gäller det att vara flexibel och motståndskraftig. Han varnar samtidigt för finansiella olyckor.

En gammal räv vet hur man ska dra slipstenen. Det visade Roger Akelius när han sålde av större delen av sitt bostadsinnehav i Sverige och övriga Europa. Han fick 92 miljarder kr som han placerade i likvida dollartillgångar som efter dollarförstärkningen ökat till 112 miljarder. Köparna prioriterade sannolikt säkerhet i form av bostäder och gjorde på sikt antagligen inte någon dålig affär. Akelius är emellertid nog mer spekulativt lagd.

Under det senaste året har marknaden för kommersiella fastigheter i Sverige fått svårigheter och bl a har Castellum, ett av de större bolagen i branschen, sjunkit med mer än 50 %. Huvudägaren får finansiella problem och då träder Akelius in och köper 12 % av aktierna för 4 miljarder kr. Med tanke på de kraftiga kursfallen på andra bolag i branschen så lär vi nog ser fler smarta drag från Akelius sida.

Vi drar bort ett antal nollor och skalar ner proportionerna till mer mänskliga dimensioner men har nog ändå en del att lära av Akelius. Är man likvid i ett sådant läge som just nu så undviker man förluster och skapar istället spännande möjligheter. Vi visar på ett antal möjligheter att göra sig mer likvid och reflekterar över vad vi ska göra med pengarna.

Det första vi har gjort är att vi har sålt av nästan hela vår aktieportfölj och är nu väldigt kontanta. Övrigt kapital har vi bundet i bostad och sommarbostad. Fasta tillgångar har alltid varit bra men att köpa på sig mer av den varan just nu är kanske inte det rätta. Vi avvaktar fortsatt nedgång.

Vad hade vi gjort om vi fortfarande hade haft kvar ett större aktieinnehav? Svårt att säga. Det är alltid motbjudande att bita i det sura äpplet men ibland är det bättre att dra plåstret. Skulle vi efter den gångna nedgången sett ett köptillfälle? Sannolikt inte eftersom vi tror på fortsatt nedgång. Dock skulle det inte förvåna om vi på kort sikt får en rekyl uppåt. Det finns fortfarande mycket pengar på marknaden och det kan nog berusa en del. Elon Musks försök att, med lånade pengar, köpa Twitter är väl ett sådant exempel.

Vi har även funderat över våra pensionsförsäkringar. Den allmänna pensionen är nog rätt stabil eftersom AP-fonderna är välkonsoliderade. Dock har vi ändrat i våra PPM-fonder och avvecklat aktiefonderna och fört över pengarna till korta obligationsfonder. I våra övriga försäkringar har vi ändrat strategin till att vara mer defensiv.

Därefter har vi satt in några hundra tusen på ett vanligt sparkonto och har detta kapital som en buffert. Betalat av våra lån har vi naturligvis gjort, åtminstone har Senior gjort det. Vi får därmed en säker avkastning som motsvarar låneräntan och därtill blir vi mindre sårbara och kan sova bättre om nätterna. Den sanne preppern lägger också kontanter i madrassen i form av svenska kronor, euro och inte minst dollar, allt i mindre valörer.

Det allra säkraste är att sätta in stålarna på bankkonto. I skrivandets stund ger Handelsbanken, som har blivit utsedd till Europas säkraste bank, 1,7 % om man binder på sex månader och 2,6 % om man binder på tolv månader. SBAB, som ju är en statlig bank, ger 1,5 % utan bindning. De finns andra finansieringsinstitut som ger mer men då får man fundera på hur säkra pengarna är. Banker och finansinstitut kan ju faktiskt gå i konkurs. Insättningsgarantin skyddar sparare med drygt en milj kr på banken och den som vill vara riktigt säker fördelar sina pengar på ett antal banker.

Vill man ha lite mer avkastning kan man fundera på obligationer och för oss vanliga dödliga snarare obligationsfonder. En del lever i tron att obligationer är kassaskåpssäkra men ingalunda. Det är skillnad på obligationer och obligationer. Den som investerar i obligationsfonder bör studera fondens placeringsstrategi innan hen väljer fond. Vi själva har placerat i obligationsfonder innehållande svenska statsobligationer med kort löptid. Det finns mycket att reflektera över beträffande obligationer och du kan läsa mer i krönikan Obligationer – mer spännande än du tror.

Den som är riktigt spekulativt lagd ägnar sig åt blankning eller försöker tjäna pengar på börsnedgången. Blankaren lånar en aktie, säljer den omedelbart, betraktar kursnedgången, köper tillbaka aktien till en lägre kurs och lämnar tillbaka den till utlånaren. Har kursen då gått ner har hen, med liten insats, tjänat mycket pengar. Vi föredrar dock att sova gott om natten så detta är inte något för oss.

Guld brukar också komma upp som säkert placeringsalternativ. Detta har aldrig lockat oss. Det föreligger ett logistiskt problem, särskilt nu när bankerna nästan helt har slutat med att hyra ut bankfack. Ska vi gömma tackorna i madrassen så kan ju demensen förhindra att de återfinns. Då skulle vi hellre rekommendera guldfonder, guldobligationer eller aktier i gruvföretag som utvinner guld. Nej, vi är alldeles för konventionella så detta är ej heller något för oss.

Det finns de som påstår att bitcoin är det nya guldet. Läs mer i vår halvt år gamla krönika Är bitcoin en bubbla? Kursen var då 40 000 dollar och ligger dag under 20 000 dollar så vår fråga var ganska berättigad. Vi gissar på att kursen om ytterligare ett halvår ligger under 10 000 dollar och på sikt kanske under 100 dollar. Ja, slutsatsen är väl ganska uppenbar.

Hur var det då med de kassaskåpssäkra investeringarna som gav god avkastning? Jo, det handlar om energiinvesteringar. Varje villaägare och bostadsrättsförening bör idag ha en värmepump, vattenburet värmesystem, solceller, täta fönster, ej alltför åldriga vitvaror och isolerade vindsbjälklag. Avkastningen med nuvarande energipriser är svårslagbar. För att inte tala om de som äger hyreshus och andra fastigheter, inte minst stat och kommun, som idag ligger långt efter. Den som vill gå ett steg längre kan fundera på elbatterier och mjukvara för att styra bort elförbrukningen från dyra tider till billigare.

När energiinvesteringarna är avklarade så bidar vi vår tid och väntar på nya spännande möjligheter. Hade vi lite jord under naglarna eller vore vi lite intresserade av jakt och hade vi några miljoner på bankkontot skulle vi titta på småländska skogsgårdar som är till salu. Lantisen med mer urbana böjelser kollar in spännande lägenheter på Östermalm. Den som är finansiellt intresserad funderar på obligationer och aktier. När räntan står som högst är det läge att köpa långa obligationer som kan ge mycket bra kursutveckling om man lyckas med timingen.  Den aktieintresserade funderar på vilka aktier hen ska köpa när botten är nådd. But so far: Cash is King.

Vill du lämna en kommentar? Klicka här.

22-10-16 No 42

Nils-Åke Thulin

n-a@thulin.se

Magnus Thulin

Magnus@thulin.se

2 reaktioner på ”Cash is King”

  1. Bra. Tänker ungefär på samma sätt. Har också gjort mig likvid och flyttade stora delar av sparandet i tid till säkrare tillgångar. Funderar på att bygga en attefallare på tomten. Idealt köper jag ett attefallshus från någon firma som inom kort går i konkurs. detta skapar en möjlig intäkt som jag säkert kan få betalt för den dag jag säljer huset … / Fredrik

    1. Nils-Åke Thulin

      Hej Fredrik, En attefallare är nog en bra investering, särskilt om du kan komma över en byggsats på en konkursauktion. Det kan nog komma flera olika typer av ”konkursauktioner” framöver så den likvide kan hålla sig framme. / Nils-Åke Thulin

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.