Lär av Warren Buffett

Lär av Warren Buffett

Världens bäste investerare genom tiderna lär han vara, Warren Buffett, och vi kan nog lära mycket av honom. Vi studerar vad han har åstadkommit och reflekterar över hans nuvarande situation.

1964 var det inte många som kände till Warren Buffett och få var de som investerade i hans bolag och som genom åren höll kvar vid sin investering. Den som ändå 1964 satsade 1000 dollar i Berkshire Hathaway, som hans bolag hette och fortfarande heter, kan idag summera sin förmögenhet till ca 38 miljoner dollar. Kursen på Berkshire Hathaways aktie har sedan 1964 stigit med 3,8 miljoner procent fram till i slutet av 2022.

Utvecklingen förefaller vara osannolik och jämför man med utvecklingen av det breda amerikanska aktieindexet S&P 500 plus utdelning så har ökningen varit ca 25 tusen procent från 1964 fram till slutet av 2022. 1000 dollar hade således stigit till 250 tusen dollar. Detta är ej heller fy skam men man kan verkligen konstatera att Warren Buffett har gjort skillnad.

Berkshire Hathaway har under perioden 1964-2022 genomsnittligen avkastat ca 20 % per år medan S&P 500 plus utdelning ”enbart” har klarat av ca 10 % per år. Skillnaden och effekten ränta-på-ränta förklarar differensen mellan 38 miljoner och 250 tusen dollar.

Warren Buffett har ofta köpt aktier i bolag som historiskt har visat en god resultatutveckling och sedan har han i regel behållit det han köpt. Visst har han gått på minor men man kan nog säga att försiktighet har präglat hans strategi. Marknadsvärderingen för Berkshire Hathaway uppgår till nästan 800 miljarder dollar och Warren Buffettäger drygt 16 %.

Låt oss nu istället studera den situation som Berkshire Hathaway idag befinner sig i. Warren Buffett är trots sina 92 år fortfarande ordförande och VD i bolaget och hans mångårige vapendragare Charles Munger, som inom några månader fyller 100 år, är vice ordförande. Här kan man tala om seniorernas triumf. Ett yngre garde i 60-årsåldern tar nu hand om den operativa verksamheten. Bolagets tillgångar innehåller flera intressanta inslag som vi har anledning att fundera över.

Vi mäktar inte med att analysera Berkshire Hathaway i sin helhet men gör några nedslag i bolagets senaste halvårsrapport. Några nedslag som länder till eftertanke och som kanske kan vara vägledande för oss själva.

Hela balansomslutningen uppgår till ca 1 000 miljarder dollar. Mer eller mindre helägda bolag  representerande långsiktiga tillgångar inom försäkring, järnväg, infrastruktur och energi utgör ca hälften av balansomslutningen. Placeringar i aktier och andra värdepapper utgör den andra hälften.

Aktieportföljen uppgår till 353 miljarder dollar. Den är koncentrerad och består främst av Apple, Chevron, Coca Cola, Bank of America och American Express. Apple utgör ca hälften av aktieportföljen. Vi är överraskade över det stora innehavet i Apple. Företaget är idag med sitt marknadsvärde på 2 800 miljarder dollar världens högst värderade företag.

Buffett började med att tanka Apple-aktier redan 2016 och har under åren gjort en ansenlig vinst. Tidigt förstod han företagets storhet. I vår krönika Analys av Apple från januari 2022varnade vi dock för risken med att vara så beroende av mobiltelefonen och jämfört med januari 2022 är Apples kurs i stort sett oförändrad. Frågan är nu vad Warren Buffett ska göra med innehavet i Apple. Skulle han börja sälja så skulle det sannolikt vara förödande för Apples aktiekurs liksom för den globala aktiemarknaden.

Nu börjar vi komma till det riktigt intressanta och det är obligationsportföljen som uppgår till 164 miljarder dollar. Korta amerikanska statsobligationer utgör större delen av portföljen. Vi blir lite exalterade över detta eftersom vi länge har förespråkat just korta obligationer.

Det ligger nära till hands att tro att Warren Buffett förbereder sig inför en börsnedgång. Detta intryck blir ännu starkare när vi konstaterar att han nettosäljer aktier. Och han lär väl studera sin egen innovation –  buffetindikatorn som mäter kvoten mellan ett lands totala börsvärde av noterade aktiebolag dividerat med landets bruttonationalprodukt.

Den amerikanska buffetindikatorn har i genomsnitt under de senaste 50 åren legat på strax under 100 %.  Efter IT-kraschen sjönk den till ca 70 % och efter Lehmankraschen till strax över 50 %. Just nu ligger den på 170 % vilket då skulle peka på en mycket stor fallhöjd.

Noterat i veckan.

Sannolikt en historisk händelse som kan inleda mycket stora förändringar: I San Francisco är det tillåtet att framföra helt förarlösa och nu även obemannade taxibilar. Alphabet och General Motors driver Waymo respektive Cruise som opererar dylika taxibilar (FT 23-08-11).

Om du inte redan gör det så kan du börja prenumerera på vårt nyhetsbrev här.

Vill du lämna en kommentar? Klicka här.

Observera att om du lämnar en kommentar för första gången kan det dröja någon dag innan den blir publicerad.

23-08-12 Nr 33

Nils-Åke Thulin

n-a@thulin.se

Magnus Thulin

Magnus@thulin.se

2 reaktioner på ”Lär av Warren Buffett”

 1. Leif Mohlin

  Återigen mkt intressant krönika. Som gammal aktieägare i Spiltan så är ju WB typ minst sagt bekant.
  En undran bara, 2016 var ju Apple sen länge ett extremt högt värderat bolag som man verkligen undrade om de skulle kunna leva upp till detta värde. 2016 är ju liksom ej tidigt och gick verkligen inte Hathaway gått in i Apple tidigare? Hade nog den förutfattade meningen att WB hade stora poster i Apple redan när Steve Jobs kom tillbaka o lanserade iMacen 1998-2000. Då följde jag Spiltan hyfsat noga och tyckte naturligtvis WB var en spännande figur. Så jag tänker att köpa stora poster Apple 2016 är inte helt vad jag hade förväntat mig.

  Ni har bra mkt poäng i era varningar för en kommande svag börs.

  1. Nils-Åke Thulin

   Du kan ha rätt. Vi har inte helt koll på Warren Buffets tidigare innehav i Apple. Vet dock att han minskat och ökat en hel del över tiden och att hans sammanlagda vinst på Apple skulle ligga på 100 miljarder dollar.
   Nils-Åke

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.