Alzheimers – ett genombrott

Alzheimers – ett genombrott

Föredrar du att lyssna på artikeln? Klicka på play ovan.

Demografin skapar enorma globala förändringar samtidigt som vetenskapliga genombrott skapar fantastiska möjligheter. Vi står kanske inför ett sådant genombrott.

Vi har kommit i kontakt med en studie vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus – SAIS: Studie av Alzheimer Innan Symtom. Vi citerar direkt från studiens bakgrundsbeskrivning:

”Varje år insjuknar 25 000 personer med demens i Sverige, vilket orsakar stort lidande för de drabbade och deras anhöriga. Dessutom orsakar demens lika stora kostnader för samhället som cancer, hjärtsjukdom och stroke tillsammans.
Alzheimers sjukdom är den absolut vanligaste orsaken till demens, och var femte kvinna och var tionde man kommer att insjukna med demens orsakad av Alzheimers sjukdom.

Nyligen har vi och andra visat att Alzheimers sjukdom startar i hjärnan 10-20 år innan symtom, så som minnessvårigheter, bryter ut. Under denna tid ansamlas allt större mängder av proteinerna amyloid-beta och tau i hjärnan. Ungefär 5% av personer i 50-årsåldern och 30% av de i 75-årsåldern har dessa alzheimer¬förändringar i hjärnan utan symtom.


Nyligen godkändes den första bromsmedicinen mot Alzheimers sjukdom i USA och detta läkemedel tar mycket effektivt bort amyloid-beta ur hjärnan. Intensiv forskning pågår nu för att försöka stoppa sjukdomen redan innan tydliga symtom hunnit utvecklas. Detta eftersom mycket forskning tyder på att de bromsmediciner som nu utvecklas kan vara som mest effektiva om behandlingen påbörjas mycket tidigt i sjukdomsförloppet.”

Kort sagt, ju tidigare man kan hitta förändringar i hjärnan som senare kommer att ge symtom ju tidigare kan man sätta in bromsmediciner eller andra behandlingar. En radiologiprofessor som vi har haft kontakt med i sommar pekar på att om vi får fram effektiva bromsmediciner så kan frekvensen av insjuknade i Alzheimers högst påtagligt kunna minska.
Vilken är då den bromsmedicin som effektivt tar bort amyloid-beta från hjärnan? Jo, svenska BioArctic har tagit fram denna medicin, den första i sitt slag, som nu även är godkänd av amerikanska Food and Drug Association och som därmed kan bli föremål för lansering i USA och sedan förhoppningsvis i övriga världen.


Om vi tolkar BioArctic rätt så hävdar de att deras nya läkemedel, Leqembi, bromsar utvecklingen av Alzheimers med 5-6 månader och en längre tids behandling kan fördröja utvecklingen med 2-3 år (Afv 23-07-17).
Och nu över till våra förberedelser inför den av oss förutspådda börsnedgången. Vi har ju tagit fram nio favoritbolag som vi räknar med att köpa in oss in i när botten är nådd. Ett tionde bolag är på gång. Vi har också utlovat tio rookies och nu tror vi att BioArctic skulle kunna vara en rookie. Vi gräver djupare i informationen kring bolaget och återkommer inom kort.

Alternativt kan vi ställa våra förhoppningar till curry. Det lär vara så att förekomsten av Alzheimers sjukdom är betydligt lägre i Indien än i USA och forskare lanserar nu hypotesen att intag av curry minskar utvecklingen av amyloid-beta i hjärnan. Det föranleder oss att blanda i några gram gurkmeja, curryns urmoder, i gröten varje morgon.

Noterat i veckan

Så har vi då blivit påminda om att det sedan två år faktiskt pågår en fastighetskris i Kina. Ett av de större kinesiska fastighetsutvecklingsbolagen med det storvulna namnet Evergrande har sökt konkursskydd i USA för sina internationella obligationer som totalt uppgår till ca 20 miljarder dollar. Företagets totala skuldberg uppgår till 340 miljarder dollar (= ca 2,2 % av Kinas BNP) och därav har då ca 320 miljarder dollar blivit upplånade på den inhemska kinesiska kreditmarknaden. (Källa: FT 23-08-18). Kineserna har en mycket hög sparkvot och en stor del av sparandet är placerat i fastighetsobligationer eller i skuggbanker som lånar ut till fastighetsmarknaden.

Evergrande är inte det enda bolaget av sitt slag. Country Garden, landets allra största privata fastighetsutvecklingsbolag, och flera andra bolag klarar ej heller av att uppfylla sina förpliktelser kontra sina kreditgivare.

Hur detta kommer att utvecklas är svårt att ha någon uppfattning om. Hade motsvarande situation uppstått i USA eller Europa så skulle det säkert skapat globala finansiella konvulsioner. Klart är dock att många kineser riskerar att förlora sina sparade pengar och/eller de förskott man betalat på ej färdigställda lägenheter som man har köpt.

Om du inte redan gör det så kan du börja prenumerera på vårt nyhetsbrev här.

Vill du lämna en kommentar? Klicka här.

Observera att om du lämnar en kommentar för första gången kan det dröja någon dag innan den blir publicerad.

23-08-20 Nr 34

Nils-Åke Thulin

n-a@thulin.se

Magnus Thulin

Magnus@thulin.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.