Chans – risk

Chans – risk

Vi gillar aktier men är ändå ganska försiktiga. Just nu har vi nästan inte några aktier alls beroende på oron för inflation, höjda räntor, hög skuldsättning, överspekulerade fastigheter, lågkonjunktur och krig. Men i alla tider hittar man aktier som man kan påstå är mindre känsliga för den allmänna oron.

Vi tänker då på bolag som är innovativa och som skakar om de allmänna förutsättningarna i ekonomin. Oberoende av den ekonomiska omgivningen så kommer de att vara vinnare. Amazon, Google, Apple och Tesla är några amerikanska exempel. På hemmaplan kan vi exemplifiera med CellaVision, Mips och Sectra. Ja, det finns en uppsjö av dylika bolag. Det gäller bara att vara en skicklig stock-picker, något som få är.

Tyvärr har vi på grund av vår försiktighet missat många sådana chanser. Vi är dock inte sämre än att vi kan lära oss av våra misstag. Men då gäller det att ta lite mer risk och helst också vara tidigt ute. Låt oss fundera över två andra bolag som har gått som spjutet och frågan är nu om de kommer att fortsätta sina framgångar. Vi tänker på svensk BioArctic och amerikanska Nvidia.

BioArctic hade vi på tapeten i förra söndagens krönika, Alzheimers – ett genombrott. Företaget har nu fått ett godkännande från amerikanska FDA och räknar med betydande milstenspengar och licensintäkter från sin japanska samarbetspartner och från egen försäljning på vissa marknaden. Därtill har man en forskningsportfölj som väcker stora förhoppningar.

BioArctic har under många år blivit uppmärksammade för sina forskningsansträngningar men för en dödlig lekman och även för många initierade har det varit mycket svårt att ha någon uppfattning om bolaget skulle nå någon framgång. I september 2022 kom dock beskedet att deras Alzheimersmedicin visade sig ha påtaglig bromseffekt. Under några dagar steg börskursen med ca 250 % och ligger nu kvar på denna höga nivå. Börsen värderar idag bolaget till ca 24 miljarder kronor.

För oss hade det varit som att spela på lotto att köpa aktier i BioArctic innan genombrottet kom förra året. Nu har vi dock mer kött på benen och vi skulle nog kunna tänka oss att ta en kalkylerbar risk i BioArctic. Vi har tidigare utlovat en analys av bolaget och återkommer snart med denna.

Och nu till Nvidia, ett spännande företag inom halvledarindustrin. Bolaget är helt ledande vad gäller halvledare till spelindustrin och nu även till företag som arbetar med AI-applikationer t ex ChatGPT. Nvidia levererar kompletta system inkluderande chip-design, mjukvara och hårdvara till sina kunder. Tillverkningen av halvledarna sker dock hos en underleverantör i Taiwan.

För den som följt marknaden har det egentligen inte varit så svårt att tro att Nvidia skulle göra en take-off. Tyvärr tillhörde vi inte dem. Men det kanske inte är för sent.

I veckan kom bolaget med sin rapport för det andra kvartalet i år. Förväntningarna var mycket höga inför rapporten och investerare spekulerade vilt på optionsmarknaden. Bolaget överträffande förväntningarna med råge. Dock lyckades inte kursen lyfta.

Sedan oktober 2022, då investerarna började förstå att det var AI som gällde, har börskursen emellertid stigit med ca 300 %. För den som var lite påläst och alert har detta inte varit någon större överraskning.

Frågan är vad som händer med Nvidia framöver. Värderingen uppgår till ca 1 200 miljarder dollar och företaget kvalar därmed in som världens sjätte högst värderade bolag. Ledningen förutser ytterligare framgångar och någon konkurrent hör vi inte talas om.

PE-talet kan man beräkna på olika sätt. Vi räknar med dagens kurs dividerad med andra kvartalets vinst per aktie multiplicerad med 4. Vi får då ett PE-tal som nästan når upp till 50. Ett mycket högt PE-tal men kanske inte avskräckande för ett företag som sannolikt kommer att bidra till att i grunden förändra hela vår tillvaro världen över.

Ett annat sätt är att beräkna PS-talet vilket jämför värderingen med faktureringen. Vi räknar med värderingen av hela bolaget dividerat med andra kvartalets fakturering multiplicerad med 4. Vi får då ett PS-tal som uppgår till ca 22. Vi hamnar därmed i en värdering som är än mer extrem än den som PE-talet anger.

Vi jämför med det genomsnittliga PE-talet på S&P 500 som idag ligger på ca 23 och motsvarande PS-tal på drygt 2.  Vi konstaterar således att Nvidia med nuvarande börskurs har en mycket hög om inte extrem värdering.

Frågan är då om man vågar köpa. Börsen visar ofta att framgång föder framgång och hypade bolag kan nå stratosfäriska nivåer. Vi fegar dock och hemfaller åt vår försiktiga linje. Dock har vi haft fel förr. T ex med Apple. Åtminstone så här långt.

I vanlig ordning vill vi upprepa att vi enbart reflekterar och ger inte några som helst råd beträffande köp eller försäljning av aktier.

Noterat i veckan

Vi har i ett flertal krönikor rapporterat om WeWork, världens kanske största kontorshotell. Företaget hypades kraftigt och nådde en värdering uppgående till 47 miljarder dollar för några år sedan. Idag överväger kreditgivarna att försätta företaget i konkurs (WSJ 23-08-25). Man undrar hur mycket förluster som det finansiella systemet kan tåla innan det kollapsar. 

FED-chefen höll tal i Jackson Hole i fredags och ventilerade hökaktiga tankegångar. Därmed kan vi även i Sverige med ännu större sannolikhet räkna med ytterligare räntehöjningar. 

Om du inte redan gör det så kan du börja prenumerera på vårt nyhetsbrev här.

Vill du lämna en kommentar? Klicka här.

Observera att om du lämnar en kommentar för första gången kan det dröja någon dag innan den blir publicerad.

23-08-26 Nr 35

Nils-Åke Thulin

n-a@thulin.se

Magnus Thulin

Magnus@thulin.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.