vad/vilka är M7?

Nej AI är inte en bubbla men kanske M7?

Vi tror att AI i grunden kommer att omdana vår verklighet. The Magnificient Seven (M7) eller de sju största bolagen i USA utgör makalösa framgångar och drivs nu mycket av AI. Vi tror inte att AI är någon bubbla men väl kanske något eller några av de sju bolagen. Vi tror att kurserna kan få sig en rejäl törn och grundar denna farhåga på exempel från IT-kraschen för mer än tjugo år sedan.

Av världens 12 högst värderade företag är, med undantag för Saudi Arabian Oil och Taiwan Semiconductor Manufacturig, tio amerikanska. Av dessa tio brukar sju räknas till The Magnificient Seven eftersom de värderas till över 1000 miljarder dollar. Gemensamt för M7 är att de är extremt drivna av ny teknik.

Nya teknologier har kommit i vågor under historien och har återkommande i grunden omdanat vår verklighet. Ofta har entreprenörer gått i täten och deras bolag har blivit börsernas kelgrisar. Ibland har entreprenörerna och deras företag gått under men den nya teknologin har bestått. Någon har sagt att ny teknologi tenderar att överskattas på kort sikt men underskattas på lång sikt. Hon som sa att internet var en fluga har inte kunnat få mer fel.

För att ett företag ska kunna räkna sig till M7 måste det ha en värdering överstigande en trillion eller 1000 miljarder dollar. De amerikanska bolag som just nu, men med ett undantag, kvalar in på listan är:

AlphabetGoogle, Youtube, Android…
AmazonE-handel, AWS, mjukvara för molnet…
AppleIphone, Ipad, Mac, Appstore, Vision Pro…
MetaFacebook, Instagram, Messenger, Whatsapp…
MicrosoftOutlook, Office, LinkedIn, Teams, Dynamics, SharePoint, OpenAI…
NvidiaGrafikkort och chips till AI, spelkonsoler, självkörande bilar…
TeslaElbilar, batterier…..

Undantaget är Tesla som får hänga kvar på listan eftersom de en gång värderades till över trillionen men har sedan dess backat kraftigt.

Låt oss studera värderingen med tillhörande PE-tal för de olika företagen som nu ingår i The Magnificient Seven. Värderingen avser då hela företagets värde. Det vill säga börskursen gånger antalet aktier. PE-talet avser värderingen dividerad med nettovinsten eller kursen dividerad med nettovinsten per aktie. Notera att PE-talen baserar sig på historiska uppgifter från de senaste 12 månaderna och inte på framåtblickande prognoser. Samtliga uppgifter i nedanstående tabell är hämtade från Nasdaq efter börsens stängning i  fredags kväll.

Värdering, miljarder dollar                        PE-tal
Alphabet180026
Amazon180060
Apple270027
Meta120032
Microsoft310038
Nvidia220074
Tesla50038
13300
Vad betyder PE-tal? Läs mer här.

M7:s värdering motsvarar ca 25 % av hela den amerikanska börsen som i sin tur utgör ca hälften av börsvärdet i hela världen. Vi kommer då in på koncentrationen på börserna men det är en annan historia.

Apple var tidigare nummer ett bland M7 men har nu distanserats av Microsoft. Som du ser så borde Tesla inte tillhöra gänget eftersom värderingen klart understiger tusen miljarder men räknas ändå till M7 eftersom de för drygt två år sedan värderades till över 1 000 miljarder dollar och har alltså fallit mer än 50 %.

Gemensamt för alla bolagen tillhörande M7 är att de är lönsamma. PE- talen är höga och beträffande Amazon och Nvidia extremt höga. Genomsnittet för PE-talet på S&P 500 ligger idag på 23. Så visst finns det fallhöjd och risken är stor att flera bolag kan krascha och det har ju egentligen Tesla redan gjort som har fallit med ca 50 % sedan toppen i slutet av 2021.

M7:s dominans

Vad som skrämmer är hur stora och dominerande M7 är. Inte minst pensionsfonder världen över har stora innehav. Svenska Sjunde AP-fonden har exempelvis aktier i Nvidia som värderas till 30 miljarder kronor som man lär ha köpt för 30 miljoner kronor för 14 år sedan (SR Ekonomiekot extra 240308). Grattis! Höga värderingar gör dock att man blir rädd för en krasch.

IT-kraschen i början av 2000 är väl en av de mest kända krascherna som förknippas med ny teknologi. Värderingarna på så kallade IT-bolag drevs då upp till aldrig tidigare uppnådda nivåer. Den svenska börsen föll sedan tillbaka med ca 70 %.

I flera media kan man läsa att dagens utveckling inte kan liknas vid IT-kraschen eftersom dagens bolag tillhörande M7 är lönsamma vilket många inte var när IT-kraschen slog till. Vi tillåter oss då uppmärksamma några bolag som på den tiden var mycket uppmärksammade och tongivande. De var klart lönsamma men fick ändå bita i gräset.

Ericsson var en nationell stolthet i Sverige. Kursen toppade på ca 800 kronor i mars 2000 och utgjorde då 40 % av den svenska börsen. Värderingen uppgick till 1 800 miljarder kronor. Ericsson hade stora försäljningsframgångar och vinsten slog tidigare rekord. Under det halvår som hade gått hade den svenska börsen stigit med 80 % och en svensk storbank rekommenderade köp av Ericsson. Men så plötsligt så brast det och Ericsson tillsammans med många andra bolag rasade på börsen. Som lägst stod kursen i ca 18 kronor tre år senare. En nedgång med mer än 90 %. (www.internetmuseum.se). Sedan dess har det runnit mycket vatten under broarna och Ericssons värdering uppgår idag till 199 miljarder kronor.

Cisco var tidigare en M7-kandidat

Amerikanska Cisco dominerade kring sekelskiftet med sina routrar utbyggnaden av internet. Man satsade helt rätt och blev helt dominerande på marknaden och fick smeknamnet ”the king of internet”. Kursen toppade i mars 2000 på ca 80 dollar. Bolaget värderades till 569 miljarder dollar och blev därmed USA:s då högst värderade företag. Konkurrenterna utmanade Cisco som förlorade marknadsandelar. Under ett och halvt år föll aktiekursen kraftigt för att bottna på 8,60 dollar. En nedgång med ca 90 %. Cisco finns fortfarande kvar på marknaden och har idag en värdering som uppgår till 200 miljarder dollar.

Med ovanstående exempel vill vi visa på två historiska exempel som borde avskräcka dem som bland annat investerar i en av de senaste stjärnorna tillhörande M7 nämligen Invidia. Företaget levererar chips som stödjer utvecklingen av AI och är än så länge utan konkurrens. På grund av den stora efterfrågan kan de ta ut extrema priser. En position som är ganska lik Ciscos för dryga 20 år sedan. Det Cisco var för internet då kanske Nvidia är för AI idag. Nvidias värdering överstiger idag 2 000 miljarder dollar och PE-talet uppgår till skyhöga 74. Under de senaste tre åren har kursen stigit med nästan 600 %. Räkna med att konkurrenterna ser stora möjligheter. Bolag som AMD, Intel och Qualcomm kommer säkert att ge Nvidia en match. Google och Microsoft lär också utmana (WSJ 240311).

Det skulle dock inte förvåna om Nvidia fortsätter uppåt en tid till. Cisco nådde på sin tid ett PE-tal på hysteriska 220. Skulle Nvidia nå dit så kommer det att bli världens högst värderade företag. Den globala hypen ska man inte underskatta. Men om jag vore VD på sjunde AP-fonden så skulle jag ta hem miljarderna redan nu.

Man kan även sätta frågetecken efter några av de andra företagen tillhörande M7. Vi har tidigare uppmärksammat Apples stora beroende av iPhonen som kanske alltmer utvecklas till en stapelvara. Meta, som nästan helt är reklamfinansierat, har problem med reglerande myndigheter och Facebook framstår alltmer som ett seniort alternativ när den yngre generationen mest hänger på TikTok. Tesla brottas med sviktande efterfrågan och sjunkande priser på bilar drivna med elbatterier.

Vill du lämna en kommentar? Klicka här.

24-03-17 Nr 11

Nils-Åke Thulin

n-a@thulin.se

Magnus Thulin

Magnus@thulin.se

2 reaktioner på ”Nej AI är inte en bubbla men kanske M7?”

 1. Nils-Gunnar Skoglund

  Hej!
  Mycket intressanta rapporter, men för den vanlige svensken är det svårt att ta till sig dessa summor.
  AI är lika bra som farligt! Det gäller att utvärdera innehållet rätt! Där finns det ytterligare fallgropar i olika experter och och de som tror att de vet! Vi lever i en farlig värld.
  Förlåt mina dåliga tankar.

  Med hälsningar
  Nils-Gunnar Skoglund

  1. Nils-Åke Thulin

   Hej Nils-Gunnar,
   Jag tycker inte att dina tankar är dåliga utan snarare befogade. Viktigt att tekniken inte löper amok. Men i alla tider har ny teknologi skrämt människorna. Oberoende av vår hållning så tror jag AI kommer att förändra vår tillvaro i grunden. Elon Musk påstår ju att den mänskliga hjärncellen kommer att kunna interagera med extern AI.
   Nils-Åke

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.