Står vi inför en vändpunkt?

Står vi inför en vändpunkt?

Historien visar på ett antal vändpunkter som vi ofta inte har uppfattat förrän i efterhand. Vi tänker på utvecklingen av konjunkturen, räntorna men framför allt börsen.   Den så kallade IT-kraschen är ett tydligt exempel på en vändpunkt. Vi studerar lite närmare hur den utvecklade sig.

Den 6 mars 2000 nådde den svenska börsen, enlig OMX SPI, all time high efter att ha gått upp 85 % sedan 6 månader tillbaka. Därefter gick det utför under de dryga 30 månader som följde och bottnade i oktober 2002 efter en nedgång med 70 %. I början av nedgången var dock många inte medvetna om vad som hände.

En legendarisk bankdirektör i Växjö hade under många år gett rådet till sina förmögna, ofta kvinnliga, kunder att köpa aktier som började på A, låsa in dem i bankfacket, bara ta fram dem när det var dags att klippa utdelningskupongerna och sedan behålla dem till bouppteckningen. Det var ju några år sedan men aktier som började på A var Alfa Laval, ASEA, Astra, Atlas Copco och några till. Rådet var guld värt vilket arvtagarna också kunde konstatera om de behöll aktierna. Dylika aktieägare behöver inte bekymra sig om några vändpunkter.

Den som hoppar lite ut och in på börsen, vi tillhör tyvärr denna kategori, har anledning att fundera lite mer på det där med vändpunkter. Frågan är då om vi nu står inför en sådan vändpunkt. Börsen är återigen på nästan all time high och har gått upp 31 % under de senaste 7 månaderna. Vad som därtill gör en lite uppskrämd är att sedan botten i oktober 2002 har börsen stigit 685 %. Detta bekymrar nog inte änkorna i Växjö men väl oss andra.

Omkring år 2000 var det ju internet och telecom som mycket drev börskurserna. Vi genomlevde ett genomgripande teknologiskifte. Även idag drivs börskurserna av ny teknologi.

Microsoft värderas idag till drygt 3 000 miljarder dollar och är världens högst värderade företag.  Alphabet (Google), Amazon, Apple och Meta kommer inte långt efter. Den riktigt lysande stjärnan är halvledarleverantören Nvidia som har stigit med nästan 400 % under de senaste två åren och som idag värderas till drygt 2 200 miljarder dollar.

Ovanstående sex företags totala börsvärde uppgår till drygt 13 000 miljarder dollar vilket motsvarar 50 % av USA:s BNP 2023. Historien har inte sett något liknande. Förklaringen till denna extrema värdering stavas AI.

Inte någon tror väl idag att AI är en fluga. Vi själva tror att den nya teknologin kommer att omstöpa hela vårt samhälle på många plan. Men vi drar oss till minnes ett uttalande från någon att ny teknologi tenderar att överskattas på kort sikt men underskattas på lång sikt. Så var det nog med boktryckarkonsten, Spinning Jenny, järnvägen, telegrafen, förbränningsmotorn, elektriciteten, penicillinet, internet, mobiltelefonen och nu AI.

Risken är stor att vid ett teknologigenombrott så breder optimismen ut sig och övergår på börserna i ren hysteri som är lätt att konstatera i efterhand men när man är mitt upp i händelseförloppet så är det lätt ryckas med.

För att illustrera citerar vi DI från 2000-01-29: ”Ericsson satte igång årets första riktiga kursrally genom att presentera en bokslutsrapport som skickade iväg aktien 9 % till rekordkursen 629 kronor” och chefen för affärssegmentet för operatörer uttalade att ”..vi ser en fortsatt extremt stark tillväxt.”

Drygt en månad senare den 6 mars 2000 kunde man i efterhand konstatera att den svenska börsen hade nått sin topp och Ericsson noterades till 726 kronor, den högsta kursen någonsin (internetmuseum.se). Detta var vändpunkten och sedan gick det bara utför.

När det begav sig var det dock svårt att förstå vad som hände och senare i samma månad skrev DI: ”Göran Persson uppmuntrar hushållen att fortsätta att spara i aktier och han tror att risken för börskrasch är liten.” (DI 2000-03-25). Däremot hade Urban Bäckström, den dåvarande riksbankschefen, en annan uppfattning och varnade för börsfall.

Som sagt i efterhand kunde man konstatera att kurserna föll 70 % och Ericsson bottnade på 18 kr. Dock ska man betänka att före nedgången stod Ericsson för 40 % av hela börsens värde. Räknar vi exklusive Ericsson sjönk börsen med ”bara” ca 50 %.

Frågan är om vi just nu också står inför en ny vändpunkt. Kanske inte riktigt ännu. Vi har i en tidigare krönika, Börsen bara stiger, visat att när Federal Reserve börjar sänka sin styrränta då lurar börsnedgången runt hörnet. Så var det i samband med IT-kraschen i början av 2000-talet och 2007 då Federal Reserv också började sänka räntan och när Lehmankraschen slog till 2008 var nedgången nästan fullbordad.

Återigen är det sannolikt dags för Federal Reserve att sänka räntan men många tror att det kommer att dröja till hösten. Om historien upprepar sig så står vi då inför en ny vändpunkt och en ny börsnedgång börjar. Till hösten kanske eller kanske redan på måndag.

Noterat i veckan

Teslas börskurs stängde i fredags på 168 dollar och därmed har kursen sjunkit 32 % i år. Dock är företaget fortfarande världens högst värderade bilföretag.  Kursnedgången tyder dock på att Tesla har problem och man drar nu ner personalstyrkan med 10 % och därtill, mycket uppseendeväckande, säger man upp all personal som arbetar med laddinfrastruktur.

Åtgärden verkar ganska desperat främst med tanke på att Tesla driver 25 000 laddstationer i USA och därmed har en marknadsandel som uppgår till 60 %. Samtidigt har konkurrenterna inom laddinfrastruktur problem på grund av bristande lönsamhet. Tron på elbilens framtid förefaller svikta samtidigt som konkurrensen från Kina tycks bli mördande. (WSJ 24-05-09).

USA:s ekonomi går som tåget. Visserligen har ökningen av BNP och sysselsättningen dämpats något hittills under året men konsumenterna handlar på som aldrig förr vilket med en svag BNP-ökning innebär ökad import. Finansieringen sker till stor del med lånade pengar, privata och offentliga. Företagen skär guld och vinsterna ökade med 5 %, räknat som vinst per aktie, under första kvartalet jämfört med ett år tidigare. Prognosen för innevarande kvartal är plus 10 %. (WSJ 24-05-09). Man frågar sig hur länge detta kan fortgå. Vi citerar WSJ: ”Experience shows that the economy can go from good to bad in a hurry.”

Vill du lämna en kommentar? Klicka här.

24-05-12 Nr 19

Nils-Åke Thulin

n-a@thulin.se

Magnus Thulin

Magnus@thulin.se

4 reaktioner på ”Står vi inför en vändpunkt?”

 1. Hej, Så länge slm US går som tåget är det väl inte rimligt med en räntesänkning, eller?

  Mvh
  Mathias

  1. Nils-Åke Thulin

   Mathias,
   Nej högkonjunktur och räntesänkning hör inte ihop. Det talas till och med räntehöjning i USA. Men det kan komma en plötslig störning. Kanske kan en kollaps i Tesla bli en sådan. Ett annat exempel kan vara en misslyckad auktion på amerikanska statsobligationer. Men just nu tycks ekonomin rusa på med AI i täten.
   Nils-Åke

 2. Håkan Sörman

  Vändningar är inte lätta att förutspå. När jag jobbade på Handelsbankens ekonomiska sekretariat i slutet på 70-talet var det en dramatisk nedgång i konjunkturen med stål-, varv- och textilindustrikris. Bankens dåvarande chefsekonom – den legendariske Rudolf Jalakas – var en man med positiv syn på saker och ting. Han sa till oss övriga på sekretariatet: ”Kom ihåg att vi ekonomer sällan förutser en nedgång i tid. Men heller inte en uppgång.”

  1. Nils-Åke Thulin

   Ja, nedgångarna har ofta överraskat och vi har ofta först i efterhand förstått vad som hänt men vi bör hålla ett öga på Fed. När de börjar sänka sin ränta så är risken stor att vi står inför en vändning neråt.
   Nils-Åke

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.