Vart är vi på väg?

Högkonjunktur, inflation, lågkonjunktur, deflation, bostadskrasch, börskrasch, depression eller stagflation? Vi är i en brytningspunkt och vi reflekterar över ett sannolikt scenario. Ekonomins utveckling med sina upp- och nedgångar har ofta följt ett visst mönster. Normalt har vi historiskt i stort sett följande utveckling av en konjunkturcykel:

Högkonjunktur

BNP ökar

Privat skulduppbyggnad

Stor finansiell kreativitet

Överhettning

Sista dansen

De smarta drar sig till utgången

Centralbankschefen tar bort bålskålen

Räntorna stiger

Börskurserna sjunker

Investeringarna minskar

Arbetslösheten ökar

Konsumtionen minskar

Vinsterna minskar

Priserna stagnerar

Pyspunka på bostäder

Kanske deflation

Lågkonjunktur

BNP stagnerar eller minskar

Konkurser

Politikerna stimulerar

Räntorna sjunker

Centralbankschefen spetsar bålen

Offentlig skulduppbyggnad

Investeringarna ökar

Arbetslösheten minskar

Konsumtionen ökar

Vinsterna ökar

Bostadspriserna stiger

Börsen stiger

Lönerna ökar

Högkonjunktur igen

Nu ger däremot historien inte så mycket guidning. I början av 2020 var vi sannolikt på toppen av en högkonjunktur och uppgången hade då pågått i mer än tio år. Men sedan kom pandemin och politikerna satte in kraftiga stimulanser samtidigt som logistikkedjorna gjorde att varor inte nådde fram eller blev mycket dyrare. Före den 24 februari 2022 trodde vi att vi kunde börja återgå till det normala men sedan kom kriget och ställde allt på ända. Priserna på energi steg dramatiskt och logistikkedjorna blev alltmer insnärjda. Vart är vi nu på väg?

Varnade vi för inflation

Redan för ett år sedan varnade vi för inflation och vi är nu där och inflationen är sannolikt på väg till att övergå i överhettning, särskilt i USA. Därmed måste centralbankerna höja sina räntor fortare och till nivåer högre än vad högkonjunkturen kanske tål. I slutet av året kommer sannolikt Federal Reserve att ha höjt ca 2 % jämfört med nuläget, i värsta fall ännu mer. På grund av kriget kommer Europa lite efter och därmed kommer dollarkursen sannolikt att stiga.

Dollarn har redan stigit 13 % kontra euron under det senaste året och betänk att för 20 år sedan stod dollarn ytterligare 25 % högre kontra euron. Högre räntor och stigande dollarkurs kommer nog att skapa dramatik på världens marknader. Räkna med att dollarn kan skrälla riktigt ordentligt.  

Vi kommer att dra på en ylletröja och gå över till blodkorv för att klara mer än fördubblade boräntor. Vi stramar åt konsumtionen för att ha råd med högre energi- och matpriser. Konsumtionen sjunker. Börskurserna faller, kanske 50 %, vilket har förekommit även i modern tid. Arbetslösheten stiger och lågkonjunkturen är över oss.

Någon bostadskrasch tror vi dock inte på. Vi kommer att snåla för att ha råd med våra bostäder. Snarare kanske det bli 10 års pyspunka som det var på 90-talet.

Ekonomiska uppgången har nu pågått längre än tio år

Vi är inte några pessimister men vi vill utfärda en stormvarning. Den ekonomiska uppgången har nu pågått längre än tio år, längre än någonsin. Räntorna är och har varit mycket låga. Den finansiella kreativiteten har varit stor. Skulduppbyggnaden, både offentlig som privat, världen över är extrem. I denna överhettade miljö har många luftslott blivit byggda och de förutsätter ofta fortsatt låga räntor. När räntorna stiger kan en kedjereaktion sätta igång. Luftslott förekommer ofta där man minst kan ana dem. Kanske kan ett stort fastighetsbolag gå i konkurs, en amerikansk hedgefond bryta samman eller ett finansiellt bedrägeri komma upp till ytan och därmed kan en elakartad kedjereaktion sätta igång.

Sensmoral: Cash is King. Tänk dock på att insättargarantin har ett maxbelopp och en del  kreditinstitut i värsta fall kan hamna i besvärligheter. Korta räntefonder kan vara ett alternativ. Varning för bitcoin och andra kryptovalutor. Men efter regn kommer alltid sol.

22-04-24 No 17

Nils-Åke Thulin

n-a@thulin.se

Magnus Thulin

magnus@thulin.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.