Börskrasch

Börskrasch: Orsaker, konsekvenser och vad du kan göra

En börskrasch kan vara skrämmande för både nya och erfarna investerare. En plötslig nedgång i aktiemarknaden kan leda till en känsla av osäkerhet och panik. Men vad orsakar egentligen en börskrasch, och vad kan du göra för att skydda dig själv och dina investeringar?

I den här artikeln kommer vi att titta på allt du behöver veta om börskrascher, inklusive vad de är, vad som orsakar dem, och vilka konsekvenser de kan ha för både investerare och ekonomin som helhet. Vi kommer också att diskutera olika sätt att skydda dina investeringar mot börskrascher.

Vad är en börskrasch?

En börskrasch är en plötslig nedgång i aktiemarknaden som kan orsakas av en mängd olika faktorer. En börskrasch kännetecknas ofta av en kraftig nedgång i aktiepriserna över en kort period av tid. Detta kan leda till att investerare säljer av sina aktier och förlorar pengar. Det finns inte någon entydig definition av en börskrasch men låt oss föreslå följande definition: en nedgång med 50 % under ett halvår. Ett alternativ är 10-25 % på en dag.

Vad är en börskrasch?

Orsaker till en börskrasch

Det finns flera faktorer som kan leda till en börskrasch, inklusive:

Ekonomiska faktorer – en nedgång i ekonomin kan leda till minskad efterfrågan efter varor och tjänster, vilket i sin tur kan påverka företagens intäkter och aktiepriser.

Politiska faktorer – politiska händelser, såsom val eller krig, kan skapa osäkerhet och orsaka en börskrasch.

Räntehöjningar – en höjning av räntan kan leda till minskad efterfrågan efter lån, vilket kan påverka företagens intäkter och aktiepriser.

Övervärdering – om aktiepriserna är för höga i förhållande till företagens lönsamhet, kan det leda till en krasch när marknaden korrigerar sig.

Finansiella olyckor t ex att stora finansiella aktörer kommer på obestånd, t.ex. Lehmankraschen.

Ofta samverkar flera av ovanstående faktorer.

Orsaker till en börskrasch

Konsekvenser av en börskrasch

En börskrasch kan ha allvarliga konsekvenser för investerare och ekonomin som helhet. Några av de vanligaste konsekvenserna inkluderar:

 1. Förlorade investeringar – investerare kan förlora pengar när aktiemarknaden kraschar.
 2. Arbetslöshet – en börskrasch kan leda till att företag minskar sin personalstyrka för att spara pengar.
 3. Minskad ekonomisk tillväxt – en börskrasch kan leda till en minskning av investeringar och minskad tillväxt i ekonomin.
 4. Ökad skuldsättning – när företag och investerare förlorar pengar kan de behöva ta på sig mer skulder för att återhämta sig.

Missa inte våra söndagskrönikor

Exempel på börskrascher i historien

Kraschen på Wall Street 1929 brukar beskrivas som den värsta börskraschen någonsin. Under september-oktober föll kurserna med nästan 50 %. Torsdagen den 24 oktober 1929, Black Thursday, föll kurserna med 11 % redan när börsen öppnade.

Sedan 1929 har vi haft flera svarta dagar. Måndagen den 19 oktober 1987 föll amerikanska Dow Jones med 23 % och måndagen den 16 mars 2020 med 13 %.

I Japan fick man en fastighetskris i början av 90-talet. Börsen började falla 1991 och föll totalt 64 % fram till slutet av 1992 och som värst ett antal år senare minus nästan 80 %. Kurserna har ännu inte återhämtat sig och Nikkeiindex står i mars 2023 25 % lägre än nivån 1990.

Lehmankraschen inträffade hösten 2008 men börsen hade börja gå ner redan 2007. Fram till slutet av 2008 föll den svenska börsen med mer än 50 %

LÄS MER: Staten blåser upp bostadsbubbla

LÄS MER: Prisfall på bostäder

LÄS MER: Trycka pengar – hur då?

Exempel på börskrascher

Skydda dig mot en börskrasch

Det finns flera sätt att skydda dina investeringar mot börskrascher, inklusive:

 1. Diversifiering – sprid dina investeringar över olika branscher och tillgångar för att minska risken för stora förluster i en viss sektor.
 2. Investeringshorisont – investera för långsiktig tillväxt istället för kortsiktig vinst. Detta minskar risken för att påverkas av kortsiktiga svängningar i marknaden.
 3. Avsätt en nödfond – ha en nödfond i form av likvida tillgångar, såsom besparingar eller obligationer, för att kunna klara av eventuella ekonomiska svårigheter.
 4. Följ med på nyheter – följ med på ekonomiska nyheter och trender för att kunna göra välgrundade beslut om dina investeringar.
 5. Var nöjd någon gång. När kurserna har gått upp under många år så kanske det är dags att gå ur, i varje fall delvis. Efter uppgång följer ofta nedgång.

Vanliga frågor

 1. Är det möjligt att förutse en börskrasch?

Det är svårt att förutse en börskrasch med säkerhet, men det finns tecken som kan indikera att en börskrasch är på gång. Det är viktigt att hålla sig informerad om ekonomiska trender och att vara medveten om riskerna med investeringar. Har uppgången pågått länge så är det kanske dags att bli lite försiktig. Detsamma gäller när värderingarna blir väldigt höga dvs när PE-talet har stigit till nivåer som historiskt väsentligen överstiger tidigare nivåer.

 1. Vilka är de värsta börskrascherna i historien?

Några av de värsta börskrascherna i historien inkluderar den stora depressionen 1929, finanskrisen 2008 och den japanska börskraschen 1990.

 1. Hur påverkar en börskrasch småföretagare?

En börskrasch kan påverka småföretagare genom att minska efterfrågan på varor och tjänster, vilket i sin tur kan minska deras intäkter. Det kan också göra det svårare att få finansiering eller lån för att expandera verksamheten.

Slutsats

En börskrasch kan vara en skrämmande upplevelse, men det finns sätt att skydda dig själv och dina investeringar. Genom att diversifiera dina investeringar, investera för långsiktig tillväxt och ha en nödfond kan du minimera risken för stora förluster i en börskrasch. Men det är också viktigt att följa med på ekonomiska trender och att vara medveten om riskerna med investeringar. Genom att göra välgrundade beslut kan du skydda dig själv och din ekonomiska framtid.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.